Криси се крие

„Криси се крие“ е едно от великолепните нови попълнения в каталога на изд. „Рибка“.

Създадена от илюстраторката Фиона Удкок, пъстрата картинна книга разказва история, добре позната на всяко дете – желанието да си най-добър в нещо.

Криси умее най-добре да се крие.

Криси умее да се крие най-добре.

Независимо колко се стараят приятелите й Фреди, Кейти и Лизи, те не са толкова добри в криенето, колкото Криси.

Когато обаче момиченцето успява да изчезне така умело на рождения си ден, че приятелите й я намират по случайност на тръгване, Криси се замисля дали наистина си струва да играеш на криеница всеки път, за да побеждаваш всички.

Размишленията на героинята водят до разнообразяване на игрите, в които тя невинаги е най-добрата, но пък щастието и удовлетворението на всички е ненадминато.

„Криси се крие“ предлага чудесна възможност да покажете на детето си, че не е важно винаги то да побеждава в игрите или да е най-доброто. Със своите илюстрации Удкок е успяла да разкаже и покаже, че победата на всяка цена често не носи удовлетворение, а тъга. Текстът в книгата е съвсем малко, но е напълно достатъчен да внуши както на по-малките, така и на по-големите деца да се наслаждават на играта с приятелите си и да използват всеки миг да се радват на детството си. Релефната корица и кремавата хартия допълнително усилват удоволствието от книжното преживяване, а ето и нещо интересно: оригиналното заглавие на книгата е Hiding Heidi, но на различните езици, на които е издадена, името на героинята се променя, за да подхожда на думата „крие“ на съответния език. 

С Дàниел (3,5 г.) прочетохме книгата в проект „Експериментът“. Мнението му:

„Хареса ми роклята на Криси. Всички рокли. И не е важно само тя да се крие – важни са и приятелите.“

Тази рибка пък е нарисувана от авторката специално за българските й издатели:

Книгата е номинирана в Награда „Бисерче вълшебно“ 2018, категория „Откриватели“ (5-7 г.).

Автор: Вал Стоева