Крис Ридъл с отворено писмо в защита на училищните библиотеки

Детският лауреат на Великобритания Крис Ридъл призова британския държавен секретар по образованието Джъстин Грийнинг да сложи край на „неблагоприятната лотария с училищните библиотеки” и да осигури достъп до библиотечни услуги в училище на всяко дете в страната, съобщи The Bookseller.

В отворено писмо Ридъл казва, че разликите в обезпечаването на училищните библиотеки (чието наличие не е задължително) може да „навреди на шансовете в живота на много деца”.

„Когато поех поста (през 2015 г.), казах, че е пълна лудост да не съществува изискване за наличие на библиотека във всяко училище. При посещенията си в училища из цялата страна виждам големи разлики в обезпечаването на библиотеките. Имаме страхотни примери за добре осигурени с финанси и персонал библиотеки, и същевременно е очевидно, че много училища не могат да подсигурят нуждите на своите ученици: книги, които да четат за удоволствие и, в идеалния случай, библиотекар, който да им помогне да израснат като читатели.”, допълва той.

Ридъл призовава и семействата да поемат своята отговорност в насърчаване на четенето за удоволствие.

„Жизненоважно е децата да не смятат четенето за нещо, което се случва само в училище. Родителите могат да помогнат като осигурят книги в дома, четат с децата си и подкрепят учителите и училищата в развиването на четенето за удоволствие.”

Неговото писмо е подкрепено от всички осем предишни Детски лауреати, сред които са и добре познатите в България Куентин Блейк, Майкъл Морпурго, Джаклин Уилсън и Джулия Доналдсън. Детските писатели вече са поставяли проблема с училищните библиотеки на вниманието на британските политици, включително и шотландския министър-председател.

Крис Ридъл публикува отвореното писмо на сайта си, а ние ви предлагаме да го прочетете цялото.