„Краят на света” – заслужава ли светът да бъде спасяван?

Испания, 997 година. Манастирът „Сен Пол“ е изпепелен от унгарците, а монасите са избити. Оцелява само 14-годишният Мишел. Единственото, което успява да спаси, освен живота си, са писанията на отшелника Бернар от Тюрингия, в които се предсказва края на света през 1000-ната година. Светът може да бъде спасен само ако бъдат открити трите оси на времето – на миналото, на  настоящето и на бъдещето. С тяхна помощ трябва да бъде призован Духът на времето и да бъде измолена отсрочка от още 1000 години за човечеството.

Това е интригуващата завръзка в романа „Краят на света” (изд. Тонипрес) на испанската писателка Лаура Гайего. Героят ни вече е натоварен с изпълнението на почти невъзможна мисия. Липсват му само спътници. Към младия и неопитен монах скоро се присъединява хугларят Матиус, който първоначално смята да го придружи само до Аахен. Изминатите километри заедно и непоколебимостта на Мишел постепенно ги превръщат в другари и Матиус остава до края. В хода на пътуването им към тях се присъединява и Лусия. Девойката иска да избяга от втория си баща и сама да определя живота си, а това е немислимо за бедна жена от онова време. Така налице е и втората почти невъзможна мисия, а Мишел, Матиус и Лусия ще трябва не само да разгадаят неясните писания на Бернар от Тюрингия, за да открият осите, но и да се изплъзнат на своите преследвачи.

Романът е увлекателно написан, с достатъчна доза приключения, драматични битки и дори шепа свръхестествени явления. Не остават назад и големите въпроси като заслужава ли си светът да бъде спасяван. Заслужава ли човечеството още 1000 години или изобщо не е по силите му да създаде свят на доброто и справедливостта?

Лаура Гайего внася допълнителна екзотика с фигурата на средновековните пътуващи певци и разказвачи на истории – хугларите. Признавам, че за пръв път чувах това название, а подробностите за живота и уменията им ме заинтригуваха.

Крайният резултат е един увлекателен юношески роман, който освен напрегнато пътешествие из средновековна Европа, прекосяване на Ламанша и престой в Британия, кара читателите да се замислят за вечната борба между доброто и злото у хората. Какво оставя човечеството след себе си? Трябва ли да се стреми към някаква по-висша цел и има ли смисъл от усилията ни? Възможни отговори на тези въпроси можете да потърсите между страниците на „Краят на света”.

Автор: Лора Филипова