Космическите пътешествия на Унки Марлюнки

Приключенията на Унки Марлюнки и сина му Джони, забъркани от Иван Раденков, грабнаха вниманието ми още с първата книга. За по-незапознатите от вас, в първата „Книга за татковци“ детектив Унки трябва да намери къде са изчезнали всички деца от училището. В това благородно, но сложно начинание, той е подкрепен от бъдещия си син Джони, който прескача назад във времето и от красивата танцьорка Ненаби – бъдещата голяма любов на детектива. За перипетиите, на които се натъкват, няма да обяснявам и ще ви оставя да си прочетете сами. Ще ви разкажа обаче как Унки и Джони поемат на дълго, рисковано, но и безкрайно наложително пътешествие в Космоса…

В една петъчна есенна вечер, когато въздухът е кристално чист и само истинските мъже могат да спят в хамаци на двора, Унки и Джони се приготвят да гледат звездите с телескоп. Светване-угасване, светване-угасване… Настройването на сложна апаратура като телескопа не е шега работа, но сем. Марлюнки се справя похвално и двамата наблюдатели успяват да зърнат красивите звезди по-отблизо. Изтощени след изследователската дейност, Унки и Джони заспиват, а щом се събуждат, с ужас установяват, че къщата им, заедно със зимника и спящата Ненаби, се издига нагоре в небето и е всмукана от космически кораб във формата на люлеещо се конче! Ами сега? Какво да правят? Къде е Ненаби?

Ако познавате Унки и Джони от първата книжка, ще знаете, че щом нещо е наистина важно, а любимите им хора са застрашени, за тях няма невъзможни неща. С помощта на магнитното притегляне двамата решават да полетят в Космоса, за да издирят Ненаби. Невероятните космолазни костюми, които си изобретяват двамата смелчаци, са напълно пригодени за космическата им мисия и така екипирани, Унки и Джони излитат от футболното игрище на селото в търсене на крадливия космически кораб-конче.

Летенето може да е и скучно, и уморително. При него трябва да внимаваш много, за да не се приземиш на неподходящо място или пък да объркаш посоката. Освен това не можеш да си говориш със спътника си, но пък си в състояние да усвоиш до съвършенство телепатията. Пътувайки в открития Космос, баща и син успяват да си разменят много мъдрости с очи, дори да измислят цяло стихотворение, а първата им спирка е на планетата Музикално топче 5, на която всички пеят. Земляните са посрещнати що-годе миролюбиво след гениалното музикално изпълнение на Джони и са настанени в дома на примадоната Ререла и нейните дъщери Солла, Лала и Доре. Пеещите същества нямат космически кораби и не знаят нищо за Ненаби, но са изобретили хитроумен начин за придвижване в космическото пространство – със силата на песента! С огромна тъга Унки и Джони продължават пътешествието си, а щом се отдалечават от Музикално топче 5, към тях се присъединява и бегълката Доре.

Следващата спирка е на планетата на Маестрото, където всички рисуват. Градът всеки ден е с нов облик и главният художник за деня избира цветовете, в които да бъде боядисано всяко цвете, всяко дърво и къщичка. Арестувани за разваляне външния вид на тревните площи с жълфявите си обувки, нарушителите Джони, Унки и Доре са подложени на разпит от критик Църквичка. Той обаче се оказва с добро и жалостиво сърце. Критикът показва на тримата пътешественици бедния квартал на града, в който хората рисуват вкусни манджи, а те се материализират. Изумени от уменията на бедните и трогнати от сивия им квартал, Унки и Джони им показват тайна землянска бояджийска техника и получават в замяна предани приятели – младата художничка Ли Лиламер и критик Църквичка, който поема с групата на опасна мисия.

Сговорната дружина продължава своите търсения на космическия кораб-конче и изчезналата Ненаби. Докато пътуват заедно, петимата пътешественици от различни планети показват, че за приятелството няма никакви границиа а ако си себе си, имаш най-големи шансове да сбъднеш своите мечти!

Как ще завърши всичко, дали е възможно да открием щастието там, където най-малко очакваме и какво се случва с крадците на къщи, ще ви разкаже самият Иван Раденков. На мен лично ми харесаха и поуките, които авторът ненатрапчиво отправя към читателите, както и заиграването с имената на някои от героите. А ако познаете кой се крие зад Ли Лиламер, ще ви пиша отличен!

Книгата е много приятна за четене и от деца, и от родители. Оформлението е чудесно, илюстрациите отново са прекрасни, а в допълнение получавате и диск с аудиокнигата и с песни от „Приключенията на Унки Марлюнки“, изпълнени от група „Тролите“.

Книгата е номинирана в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и можете да я подкрепите до 30.04.2014 г.!

Автор: Вал Стоева