Как чете…Константин Косев

Константин Косев е на 9 години, живее и учи в София. Догодина ще е третокласник. Вдъхновен от интервюто на Камен за „Серафина и черният плащ“, той реши да ни разкаже за последната прочетена от него книга.

– Коя е последната книга, която прочете?
„Васко да Гама от село Рупча” от Братя Мормареви.

– Защо избра нея?
– Защото беше в препоръчителния списък за лятната ваканция. Освен това ми се стори интересна и реших да започна с нея, защото ми стана забавно това село Рупча в заглавието.

– Kаква трябва да е една книга по принцип, за да ти хареса?
– Трябва да има приключения, вълшебства. Предпочитам главният герой в книгата да е момче, защото тогава се случват повече мъжки неща. Има повече екшън. Изобщо, важното е книгата да е яка.

– Разкажи ми какво интересно се случва във „Васко да Гама“? (предстоят малко спойлери)
– Ами Васко и Фори враждуват и се карат непрекъснато. Веднъж се хващат на бас, защото Фори го подиграваше пред цялото училище, за да се покаже пред Тинчето. И Васко успява да избяга на кораба на баща си. Но разбира, че баща му го е лъгал през цялото време, че е боцман, а той не е боцман. Истинският боцман е чичо Антон.

– А ти знаеше ли какво е боцман като чете книжката?
– Не. И мама не беше сигурна точно, но проверихме в компютъра и разбрахме.

– Кой ти е любимият герой от всички ?
– Женя и Васко са ми любимите. Женя защото винаги спасяваше Васко и му е най-добрия приятел, даже когато всички останали го мразят. Васко ми е любим, защото беше щедър и раздаваше много подаръци (примерно носеше леблебии за целия клас) и е добродушен. Много беше забавно как Васко и Женя лъжеха родителите си и класната. Любимата ми лъжа е когато Женя каза пред целия клас, че на Васко баба му починала. И после класната отиде у тях да поднесе съболезнования.

– Предполагам и думата „съболезнования“ оттам се научи да използваш ?
– Ами май да.

– А какво мислиш за „лошия герой“ Фори? А за Тинчето?
– Много ми хареса във филма, че Фори има много красив тембър на гласа.

– Гласът му мутираше, нали правилно си спомням?
– Да, защото е на тринайсет.

– А освен гласа? Като характер?
– Много ме дразнеше. Даже като се сбиха с Васко във филма, имах в мен солети и започнах да замерям с тях телевизора. Тинчето не ми се струва много хубава, защото само се фука. Според мен не заслужаваше всички момчета да я харесват, защото е надута.

– Васко пътешества по моретата и отива с баща си в Барселона. На теб приходи ли ти се там или някъде другаде, докато четеше книгата?
– Да, във филма видях и статуята на Христофор Колумб как сочеше към Америка. Като прочетох, че ще ходят в Барселона, много се зарадвах. Защото съм гледал по Travel Channel филмчета за Барселона и за Италия. И там например разказваха как в Барселона има много маси за пинг понг и игрища за баскетбол и волейбол. И се зарадвах, защото в петък ще ходим със скаутите на езеро и ще гребем с лодки. Като Васко.

 – А представяш ли си същата история, но с главен герой момиче, примерно Ваня, а не Васко бяга на кораба на баща си? Може ли да стане според теб?

– Няма да е същото, защото момичетата не се хващат на бас. Аз – да. Хващам се много с майка ми и с приятелите също. След като прочетох книгата, тогава започнах да се хващам на бас. Басираме се за сериозни неща – кога е излязъл някой филм например. А на момичетата не им харесва да се хващат на бас. Защото не обичат да губят и ако изгубят, искат да развалят баса.

– Има ли „поука“ от книгата – как мислиш? На какво те научи тя?
– Поуката е, че не трябва да се лъже, защото истината излиза. И че е хубаво да имаш верни приятели. Иначе от книгата се научих да се басирам. И че на немски осемдесет е „ахтциг“.

– Разбрах, че след като си прочел книгата, си гледал и филма „Васко да Гама от село Рупча“. Кое ти хареса повече – книгата или филма?
– И двете, защото са еднакви. Няма неща от книгата, които да са пропуснати във филма. Но предпочитам винаги първо да чета книгата и после да гледам филма, защото от книгата научаваш повече неща.

– Представяш ли си се на мястото на Васко или на някой друг от героите?
– Представях си се на мястото на Васко, защото той винаги дава щурите идеи и приятелите му правят каквото той измисли. И аз съм така. А когато на Женя му намалиха поведението с две единици и Васко го изключиха от училищата в цяла Варна, аз се притесних, че го изключват от училищата в цяла България. Притесних се как ще се справи, защото човек трябва да ходи на училище, за да се научи. На мястото на Женя не мога да си се представя, защото той е по-скоро страхливец.

– Ще препоръчаш ли книгата на приятелите си и защо?
– Бих я препоръчал на целия свят, защото е много интересна. Най-много ми хареса, че беше за кораби, а аз много искам да уча за корабите.

– Страхотно ! И последно: какво обичаш да правиш в свободното си време?
– Обичам да чета. Моето любимо нещо е да чета, да свиря на китара и да строя с LEGO. И да играя с приятели.

 А имаш ли други много любими книги, които би искал да споменем тук?
– Да. Първите три книги за Хари Потър. Засега съм чел тези, макар че най-много ще ми хареса четвъртата книга. Защото вече гледах трейлъра и съм сигурен, че там се случват страхотни неща.

Интервюто проведе: Яна Кръстева