Конкурс „Измислих нова дума!“

Думите са нещо удивително. Те могат да ни накарат да си представим хора, места и неща, които никога не сме виждали и дори такива, които изобщо не съществуват. Добрите писатели са истински магьосници с думите, а един от най-добрите е британският приказник Роалд Дал. Освен с невероятните си фантастични истории, той се отличава и със словотворчеството си. Смята се, че е измислил над 250 нови думи, като повечето от тях се срещат в „ГДВ“ и „Чарли и шоколадовата фабрика“.

Можем ли и ние да си „направим“ нови думи и как става това?

Трябва да знаете, че ако решите да го направите, разполагате с неизчерпаем материал – всички вече съществуващи думи. Например, можете да вземете 2 различни думи и да ги комбинирате. Като хищнолапи (хищник + лапи), смъртозъби (смърт + зъби), пъпкавица (пъпка + краставица), рогоглавец (рогат + глава) или пък хлъцопреседлив (хълцам + пресядам).

Друг вариант е да вземем съществуващи думи, но да им сложим необичайно окончание. Например, страхотлевичен, вълшебнейски, Величествер (от Величество) или червейест. И понеже думите могат да имат не само окончания, но и представки, с тях също можете да си поиграете на воля. Няма да се разочаровате, ако решите и да римувате. Като при умпа-лумпи и мазни-грязни.

Сами виждате – никак не е толкова трудно, а резултатите могат да бъдат много забавни.

Как да се включите в конкурса? Ако сте на възраст от 4 до 16 години, измислете своя нова дума и ни я изпратете, като попълните формуляра. Важно е да ни предоставите и кратко описание какво означава вашата дума, за да я включим в шантавия речник, който ще подготвим.

Какви са сроковете? От 16.09.2016 г. до 23:59 часа на 15.10.2016 г. 

Наградите? Пет от най-интересните думи, които получим, ще бъдат отличени с награди-изненади от изд. „Ентусиаст“!