„Кометата идва” към света на мумините

Славата на финландската писателка и илюстраторка Туве Янсон и нейните отрочета – мумините, стигна и до мен преди известно време. Преди няколко години се снабдих с една от книжките от муминската поредица – „Кометата идва” (изд. Дамян Яков), но изчаквах детето ми да порасне достатъчно, за да прочетем заедно първата история за тези странни същества.

Най-накрая времето дойде и се запознахме с Муминтрол, Сниф, мама Муминка, татко Мумин, Снусмумрик, госпожица Снорк и останалите. Да ви кажа честно, положението беше малко напрегнато, защото се оказа, че без да знаем, сме уцелили момента, в който се задава краят на света.

Дотогава всичко тече спокойно в долината на мумините, където се гуши синята къща на татко Мумин и мама Муминка. Синът им Муминтрол и приятелят му Сниф дори си правят експедиция през тъмната гора и откриват уютна тайна пещера. Вечерта обаче се извива силна буря с пороен дъжд, а на другия ден започват да се случват особени неща – например всичко в градината на мама Муминка се покрива със сив прах, а слънцето почти не се вижда. Мускусният плъх, който е пристигнал внезапно през нощта в разгара на бурята, обявява, че се задава краят на света. Той си пада малко философ-песимист и обича да прави мрачни предсказания.

Татко Мумин и мама Муминка знаят, че страхът се поражда от неизвестността, затова решават да изпратят Муминтрол и Сниф на екскурзия до близката Обсерватория. Те трябва да проверят дали наистина космосът е черен и да узнаят каква опасност точно грози Земята. Така започват приключенията на Сниф и Муминтрол и срещите им с най-различни спътници – невъзмутимия Снусмумрик, педантичния и организиран Снорк, очарователната и лекомислена госпожица Снорк, хемулът, който събира марки и братовчед му, който се интересува само от насекоми и още и още необичайни същества.

Сигурно вече сте се досетили, че заплахата за света идва от една комета, която лети към Земята и по-точно към Муминската долина. Предполагам, че искате да знаете какво се случва с кометата и дали нашите нови познайници ще успеят да се спасят? Е, Туве Янсон ще ви го разкаже по-добре от мен. Дори ще ви го покаже, тъй като илюстрациите в книгата също са нейно дело (а и в цялата поредица за мумините) и доставят поне половината от удоволствието при четенето на историята.

Знайте, че светът на муминтроловете е доста странен, пълен с нечувани същества с трудно произносими имена. Хората не присъстват в този свят. Понякога обаче постъпките на обитателите на Муминската долина са толкова човешки, че няма как да не ти станат симпатични и да не пожелаеш да си организираш втора среща с тях. Това и мисля да направя в най-скоро време с някоя от следващите книги за мумините.

Автор: Лора Филипова