Колко са важни зъбите?

Ако винаги сте си мечтали да срещнете Феята на зъбките, тя е тук! Е, малко по-космата и зелена от очакваното, но готова да се хареса много както на момчетата, така и на момичетата.

С тази „Най-важна книга за зъбите“ (изд. „Златното пате“) Феята ни повежда на истинско пътешествие в света на науката, подходящо за деца в начална ученическа, а защо не и предучилищна възраст. Информацията е достатъчно, за да отговори и на най-неочакваните за мама и татко въпроси, а поднасянето й е под формата на комикс и различни истории. Младият читател се озовава в позната среда, в ситуации, близки до неговото светоусещане, а преходите между различните стилове на поднасяне не са резки, а съвсем естествени. Всичко това прави запомнянето на ценните факти лесно като детска игра!

Време е да разберете всичко за зъбите (и не само). Ще научите хапят ли охлювите, в какъв шифър си говорят зъболекарите, как да си направите четка в дивата природа; ще надникнете в тайния списък с най-желаните зъби за колекция; ще се запознаете с най-древната и най-модерната четка за зъби, както и различни ситуации, свързани с поддръжката и лечението на зъбите. Балансът между енциклопедичната информация, събрана от Галина Златина и Галина Ткачук, закачливия хумор и ведрите илюстрации на Наталия Кудаляк, е наистина впечатляващ и превръща прочитането на книгата в едно колкото образователно, толкова и забавно приключение.

Някои читатели може да се подразнят от избора на стандартния за „Златното пате“ шрифт Comic sans. Тясното междуредие ще затрудни други, защото уплътнява визуално текста. Тези недостатъци обаче не пречат на книгата да изпълни предназначението си – да ни въведе в света на науката, без нито за секунда да ни отегчи с нравоучения и сухи факти. Имайки предвид това, а и качеството на самото книжно тяло – твърда корица със здраво подшиване, плътна хартия, ярки тонове и острота на изображенията – смятам, че книгата заслужава своето място в домашната библиотека.