Коледно настроение с „Коледни приказки“

Сборникът „Коледни приказки” от поредицата „Приказна съкровищница” на изд. Софтпрес е събрало 8 зимно-коледни истории, с които едновременно да усетите празничното настроение и да поразмишлявате над ценностите, които са в основата на празника.

Сред тях са превърналите се в класика приказки на Андерсен, „Малката кибритопродавачка” и „Снежната кралица”, както и по-малко известната „Снежният човек”. Умелият подбор на Христина Йотова включва още две приказки на братя Грим („Обущарят и джуджетата” и „Госпожа Виелица”) и „Лешникотрошачката” на Е.Т.А. Хофман. Историята на Марджъри Уилямс за „Плюшеното зайче”, което искаше да стане Истинско, е много популярна сред американските деца, но е почти неизвестна за българските.

Вероятно малките читатели вече познават повечето от тези истории. В „Коледни приказки“ обаче ще открият интересно съчетание от разнообразни като настроение и внушения истории (в чудесния преразказ на Христина Йотова), които ще им дадат възможност за различни изживявания. Докато Андерсен разкъсва сърцето с тъжната съдба на своята малка кибритопродавачка, оптимистичната история на бедния обущар и тайнствените му помагачи връща вярата в смисъла да се прави добро. В дните преди Коледа, когато всички си пожелаваме любов и разбирателство, „Плюшеният заек”, „Снежният човек”, „Лешникотрошачката” и „Снежната кралица” разказват 4 различни истории за истинската любов и нейната сила.

За мен обаче с най-истински коледен дух е приказката на Лиман Франк Баум „Похитеният Дядо Коледа”. С помощта на демоните на егоизма, завистта, омразата, злобата и разкаянието, Баум показва изкривеното лице на Коледа, което много деца приемат за истинското. Всички познаваме малчугани, за които светлият празник е просто времето, в което получават подаръци и се задоволяват всичките им прищевки. Похищението на дядо Коледа от демоните на материализма е похищение на чистите коледни ценности, което за съжаление е факт от години. За щастие, похитен или не, добрият старец е отличен помощник в усилията да разкрием на децата неподправения коледен дух.

Вижте още наши ревюто на книги с коледна тематика.

Автор: Лора Филипова