Кой спечели от томболата на „Бисерче вълшебно“ 2018

На втория концерт „Читалище на открито“ на 20 май, с който бе отбелязана 90-ата годишнина на столичното НЧ „Неофит Бозвели – 1928“, фондация „Детски книги“ изтегли печелившите от томболата с награди за почетното жури на Награда „Бисерче вълшебно“ 2018. С помощта на присъстващи деца бяха изтеглени имената на късметлиите между 9447-те деца, гласували за наградата. 

Комплекти с книги си спечелиха:

 • Кристина Илионова Ганева (11г.), Димитровград
 • Цветина Петрова Иванова (6г.), Попово
 • Дея Ивайлова Димова (15г.), Попово
 • Стефани Златева (6г.), София
 • Мартин Дианов Гичев (9г.), София
 • Ивана Иванова Найденова (9г.), София
 • Алессио Николаев Травлев (7г.), с. Старцево
 • Димитър Николов Николов (7г.), София
 • Десислава Ивайлова (16г.), Враца
 • Ивелин Радославов Найденов (8г.), Монтана

Виктория Миленова Милчева (6 г.) от Павликени спечели пъзел и „Весела книга за антистрес оцветяване с Помпон“ (изд. „Миранда“).

Росен Мартинов Христов (14г.) от Перник спечели пъзел и книгата „Лупо и Тумба част 1“ с автографи от Петя Кокудева и Ромина Беневенти.

Бяха изтеглени и 2 комплекта от новата книга-игра „Приказка от два свята“ на Никола Райков, които отидоха при:

 • Росен Красимиров Керанов (7 г.), Тервел
 • Таня Денева Димова (9г .), Чирпан

Сред специалните награди бяха илюстрованите издания „Хари Потър и философският камък“ и „Хари Потър и Стаята на тайните“. Те отиват при:

 • Никола Петров Костов (7 г.), София
 • Алеко Ивайлов Григоров (13 г.), София

Книги с автограф си спечелиха:

 • Благовест Дениславов Иванов (8 г.), Русе – книгата „Алис Андершен“ с автограф от норвежката писателка Турюн Лиан
 • Калина Калоянова Карачева (10 г.), Стара Загора – книгата „Кърпена глава“ с автограф от английския писател Гай Бас

Илюстровано издание „Пук!“ от Валери Петров с илюстрации от Мила Янева-Табакова (изд. „Колибри“) получават:

 • Кристиян Владиславов Ядков (7 г.), София
 • Алекс Бисеров Василев (8 г.), Перник

По време на празника бяха обявени и петте отбора от кампанията „Активните бисерчета“ 2018, които си спечелиха специални награди. В третата посланическа кампания се включиха 92 участници – 55 от тях отборни и 44 индивидуални.

Посещение на български детски писател в своето училище/населено място си спечелиха:

1. Отбор „Вълшебни добротворци“ от ПМГ „Климент Охридски” – неформален ученически клуб „Епсилон”, Силистра, с подкрепящ възрастен библиотекарите от детски отдел на РБ „Партений Павлович“.

Те представят номинираните книги в 4 детски градини и 4 училища в града и успяват да увлекат да гласуват деца от гр. Алфатар и с. Искра.

2. Отбор „Първокласни бисерчета“ от ОУ „Свети Климент Охридски“ – Павликени с подкрепящ възрастен Стефка Христова.

Сред реализираните от тях дейности са откриване на кампанията с радиочас, в който призовават своите съученици да се включат в „Бисерче вълшебно“, а четвъртокласниците изнасят драматизация пред детските градини.

3. Отбори „Жълтурковци“, „Бисерни деца“ и „Бисерни четци“ от ОУ „Любен Каравелов“ – Попово с подкрепящ възрастен училищния библиотекар Антоанета Йорданова.

Още преди старта на „Бисерче вълшебно“ 2018 те организират Коледен базар за събиране на средства за книги за училищната библиотека. За началото на гласуването организират групова снимка, на която 170 ученици изписва „Бисерче“ с телата си. „Бисерни четци“ представят номинираните книги пред децата от детските градини в града.

4. Отбор „Библиотекарчетата“ от 5 ОУ „Митьо Станев“ – Стара Загора с подкрепящ възрастен училищния библиотекар Рая Петрова.

Посещават подготвителните групи и всички първи класове в училище, като им разказват за награда „Бисерче вълшебно“ и раздават специално изработени книгоразделители. В резултат гласувалите в училищната библиотека деца са над 190.

5. Отбори „Четете без да спрете“, „Сладкодумци“ и „Пчелици-умници“ от НУ „Княз Борис I“ – Шумен с подкрепящи възрастни Камелия Рачева и Снежана Николова.

Малките посланици на наградата създават специален кът „Бисерче вълшебно“ в училище; участват в Празник на книгата на 29 март със специален постер с покана на всички ученици да се включат; представят номинираните книги като влогъри. За „Бисерче вълшебно“ научават и деца от Гърция чрез представянето в дейност „Читателска щафета“ на еTwinning проекта „Приключения с книгите“.

Заради положените усилия и постигнатите отлични резултати, екипът на фондация „Детски книги“ реши да награди с посещение на български автор и бисерните отбори на 2 столични училища, които се включиха най-активно в гласуването. Това са отбор „Читатели“ от 131 СУ „К.А. Тимирязев“ с подкрепящ възрастен училищния библиотекар Даниела Цветкова и Клуб „Малките библиотекари“ от 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ с подкрепящ възрастен училищния библиотекар Пепа Димитрова.

За ентусиазма и успеха им да популяризират наградата извън границите на България бисерните отбори от НУ „Княз Борис I“ – Шумен получават и специалната ни награда – комплект книги на стойност 200 лева.