Кой от нас е „Напълно НормаНлен“?

Британският илюстратор Том Пърсивал изгря и на родния книжен небосклон с картинната си книга „Напълно НормаНлен„, издадена от „Таралеж“. Красивата и ярка корица привлича погледите на малки и големи, а щом я отгърне, читателят се среща с малко момче на име Норман и неговата необикновена история.

„Норман винаги е бил нормален – напълно нормален.

Докато един ден… не му пораснаха крила!“

Изненадата от новата придобивка е голяма, но главният герой без колебание се впуска във волен полет, както би направил всеки малчуган. Да се рееш из небесата е чудесно, ала на Норман все пак му се налага да се върне към ежедневието.

Притеснен от реакцията на родителите си, героят навлича върху крилата дебело зимно яке. Носи го непрекъснато – в пек и дъжд, в парка и докато се къпе. Обвивката го притиска, но Норман обвинява пъстрите крила за своето нещастие и се ядосва, че не е нормален като другите деца.

Финалът е колкото очакван, толкова и зареден с положителни емоции: Норман разбира, че никой не е напълно нормален и открива, че самият той си е нормаНлен точно толкова, колкото му е необходимо, за да бъде щастлив!

Книгата на Том Пърсивал може да бъде разглеждана от различни ъгли. Всеки ще открие онова послание, което му е необходимо. Малките деца, за които основно е предназначена книгата, ще научат, че всички сме различни – някои са по-високи, други са с руси коси; на едни им е паднал зъб, втори тичат по-бързо.

Често родителите не си дават сметка колко трудно е за децата (а и за тийнейджърите!) да преодолеят страха, че не са като останалите. Понякога родителските амбиции водят до сравняване на мъниците с техните връстници (този вече чете, онзи смята и т.н.), което допълнително разколебава децата и им пречи да приемат себе си такива, каквито са – уникални личности с изумителни способности. В тази връзка, „Напълно НормаНлен“ може и да не бъде разбрана от възрастните, но децата безпогрешно ще разпознаят себе си в главния герой, ако се чувстват притеснени или несигурни.

Илюстрациите на Том Пърсивал са свежи и модерни. Те се вписват чудесно в портфолиото на изд. „Таралеж“, което издаде през 2018 г. „Татко е винаги до мен“ от Soosh и „Лошата семка“ от Джори Джон и с илюстрации от Пийт Осуалд. Преводът на „Напълно НормаНлен“ от английски език е поверен на Елена Можолич.

Книгата прочетохме с Дàниел (4,8 г.) в проект „Експериментът“. Книгата му хареса, макар не заради основната тема – да намери себе си. Искрено съчувстваше на главния герой, че крие своите крила. Накрая изпита неописуема радост от развръзката. Хареса му играта на думи в заглавието и се опитва да го прилага, когато реши, че някой от семейството има нужда от окуражаване или разсмиване.

Надявам се, че историята за Норман ще достигне до всяко дете, което изглежда тъжно и потиснато – книгите имат силата да ни показват, че можем да сме щастливи само тогава, когато сме себе си!

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.