Кои са книгите, способни да ни превърнат в читатели?

Краят на годината обикновено е време за класации и равносметки на прочетените книги през изминалите 12 месеца. От британския книжен сайт For Reading Addicts решават да върнат читателите си доста назад във времето, като ги приканват да споделят коя книга им е разкрила магическия свят на литературата и ги е превърнала в читатели. Получават почти 1000 отговора, а посочените заглавия са близо 400.

Забелязват интересна тенденция на предпочитания към книжни поредици. Първите три места са именно за поредици: историите за безстрашната и предприемчива тийнейджърка детектив Нанси Дрю (книгите са писани от няколко писатели в сянка под псевдонима Каролин Кийн), класиката на К.С. Луис „Хрониките на Нарния” и поредицата „Великолепната петорка” на Инид Блайтън.

Следват обичани и от българските читатели заглавия като „Тайната градина” на Франсис Ходжсън Бърнет, „Хари Потър”, „Малки жени” от Луиза Мей Олкът и „Малка къща в гората” на Лора Инголс Уайлдър. Осмо място с равен брой гласове си поделят „Анн от „Зелените покриви”” и „Паяжината на Шарлот”. Първата десетка се допълва от „Гънка във времето” (A wrinkle in Time) на Маделин Л’Англе.

Сред следващите десет книги са се настанили „Алиса в Страната на чудесата” (11), „Джейн Еър” (13), „Черният красавец” от Ана Сюел (14), „Хобит” (15), „Приказки” на братя Грим и Андерсеновите приказки (16), „Хайди” от Йохана Спири (17) и „Вълшебникът от Оз” (18).

А коя е книгата или поредицата, която омагьоса Вас и Ви превърна в читател за вечни времена? Можете да отговаряте в коментар под публикацията на сайта или на фейсбук страницата ни до 31.12.2015.

Превод и адаптация: Лора Филипова