Детективи с машина на времето: Подпалвачът на Рим

Поредицата „Детективи с машина на времето“ (изд. „ФЮТ“) е един от най-сигурните начини децата да усвоят световната история по забавен и приятен начин.

Нека с детективите Ким, Леон и Юлиан се пренесем в Рим – невероятен град с богата история. Трите деца пътуват назад във времето с помощта на специална стая – Темпус. Как избират къде да се приземят? От уроците по история в училище, пълни с неразрешени загадки!

В един такъв час по история, г-н Тебелман разказва на учениците си за римските императори. Сред тях се откроява името на Нерон – смятан за доста лудичък екземпляр, та даже и за подпалвач на собствения си град. Но дали е така наистина? Може ли един владетел да изпепели столицата си заради някаква прищявка? Грабвайте шапките и да потегляме с Темпус към Рим…

Водени от своето любопитство, тримата приятели и котката Кия се озовават в сърцето на Римската империя. Спящи под една сергия до Циркус Максимус, те се спасяват на косъм от пожара, целящ да изпепели града до основи. Кой стои зад хвърленото огънче – преторианецът Субрий, християните, самият Нерон? След няколко геройски подвига, приятелите се озовават в градините на двореца, стават свидетели на заговор срещу императора и дори са приютени в къщата на най-доверения му охранител – Тигелин.

Кой е тайнственият подпалвач и как една тока за колан с арфа издава престъпника, май ще трябва да разузнаете съвсем сами! После ми пишете дали подозренията ви са се оправдали. А ако искате да прочетете още за пътешествията на детективите, вижте ревютата за Тутанкамон, викингите, магическия елексир, монголите, тайнствения отмъстител, Делфийския оракул и фараонката Хатшепсут.

Поредицата „Детективи с машина на времето“ бе част от „Читателска щафета 2“. Занимателна детективска игра ще откриете тук, а подробна информация за Лоршкия манастир – тук 🙂

Автор: Вал Стоева