Книжен фестивал „Егмонт на живо“ те очаква в НДК

Дни преди началото на 44-ия Софийски международен панаир на книгата издателство Егмонт ще събере книголюбителите на книжния си фестивал „На живо“. Събитието ще се проведе между 8 и 11 декември в зала 4 на НДК, а в програмата са включени книжно парти, видеоразговори с хитови тийн автори на живо, виртуални пътешествия и творчески работилници.

Стартът ще бъде даден с дискусионен панел на тема „Те четат: Мит или реалност са четящите деца на възраст 10-18 г.?“ на 8 декември от 10 до 12 часа.  В дискусията ще се включат родители, деца и специалисти, сред които учителят Аглика Дамаскова от частно начално училище „Увекинд“, преводачът, журналист и преподавател Мариана Мелнишка, Мира Друмева от литературна агенция Andrew Nurnberg Associates, Мария Пеева от блога „Мама Нинджа“ в ролята си на майка на четири деца, Десислава Желева от книжарници Ориндж център и изпълнителният директор на издателство „Егмонт“ Велизара Добрева. Модератор на дискусията ще бъде Валентина Стоева от фондация „Детски книги“.

Един от акцентите на събитието ще бъде книжното парти от 18.30 ч. на 9 декември, когато феновете ще имат възможността да се включат в косплей конкурс с награди и да се срещнат с любими свои автори като Сара Дж. Маас, Кийра Кас и Рейнбоу Роуъл чрез видеоразговори на живо.

Краси Зуркова също ще се включи в събитието дистанционно в 19.00 ч. на 8 декември, когато българските й почитатели ще могат да се срещнат с нея. Влогърите Емил Конрад и Цветослав Цонев – Цуро пък ще се присъединят към форума в 11.00 ч. на 11 декември.

В рамките на „ЕГМОНТ на живо“ ще бъдат представени за пръв път и двата най-нови проекта на издателството – книгите „Пакта: Началото“ и трите издания по късометражния филм „Легенда за първия кукер“ на създателите на анимационния филмов проект „Златната ябълка“ от Студио Змей.

Освен срещи „на живо“ организаторите са подготвили и образователни работилници за деца в партньорство с CoderDojo България и открити уроци на литературна тематика с ученици от столични училища. За най-малките ще има и детско парти с любими герои от книгите на „Дисни“, а по-креативните ще могат да се включат в работилници за персонализирани текстилни торби, книгоразделители и пиксел арт. В зала 4 на НДК ще ги очакват и очила за виртуална реалност, фотокът за книголюбители и детска творческа работилница.

Всички събития от „ЕГМОНТ на живо“ можете да следите във фейсбук – www.facebook.com/events/1132369343536737.

Събитието се осъществява с подкрепата на „Аз чета“.