6 книги за лудории в клас

Стартът на учебната година дойде и отмина. След първоначалните дни на адаптация и привикване към ранното ставане, безкрайните (или пък интересни!) часове и домашните, е време децата да се завърнат към нормалното си съществуване. С други думи – да си бъдат деца! Отличници или не, ранобудници или поспаланковци, всички те обичат веселите номера и безгрижния смях. А училището също може да бъде забавно, и още как! Ето няколко заглавия, които ще ви пропомнят, че то е дом на знанието, но и място за щуротии.

„Автобиография“ от Бранислав Нушич, изд. „ПАН“ – Най-знаменитата творба на Нушич, в която той пресъздава по твърде смешен начин случки от живота си. В първата част на книгата авторът разказва на младите читатели (8-12 год.) за училищните си години и сме сигурни, че ще се заливате от смях, докато четете за похватите на учителите и несгодите на учениците. Ще разберете възможен ли е нагледен урок за планетите и звездите и как точно си представят децата това, което учителите се опитват да им споделят.

За още весели мигове с Бранислав Нушич, надзърнете в книгата му „Седем хайдути и едно магаре“.

„Хвърчащата класна стая“ от Ерих Кестнер, изд. „ПАН“ – Още едно от класическите заглавия за децата на 9-12 години. В книгата Кестнер разказва за преживелиците на пет момчета от Кирхберския пансион в последните дни преди Коледа. Между учениците от гимназията им и тези на другото училище (т.нар. „реалисти“) съществува отявлена вражда. И ето че „реалистите“ нанасят неочакван удар, като открадват и изгарят тетрадките по диктовка на опонентите си от гимназията. Отмъщението, то се знае, трябва да е драматично и запомнящо се!

Повече за поредното съкровище от поредицата Вечните детски романи научете от отзива на Валентина Маринова.

„Лили чудото забърква хаос в клас“ от Книстер, изд. „A&T Publishing“ – Част първа от популярната поредица за приключенията на Лили чудото. В един съвсем обикновен ден Лили намира до леглото си твърде чудата книга, изпълнена с непознати думи и символи. Книгата е вълшебна и с нея момиченцето открива, че може да прави истински магии. Преди да се научи как да използва книгата обаче, Лили ще открие, че може да създаде невероятен хаос! Важното е, че грешките могат да бъдат поправени. А какво сътвори Лили в клас, ще научат децата между 6 и 10 години, ако попитат за книгата в библиотеката.

Ето още една книга за Лили, която да не пропускате.

„Малкият Никола тръгва пак на училище“ от Госини и Семпе, изд. „Колибри“ – Всяка сутрин Никола и приятелите му нямат търпение да отидат в училище. Учителката им е чудесна и добра, но най-важното е, че през междучасията са свободни да замислят пакости, да играят на игри, да се поскарат, та дори и да се посбият. Нека всички читатели на 6-10 години се чувстват поканени да се присъединят към веселата банда на Никола!

Цялото ревю за книгата прочетете от тук.

„Матилда“ от Роалд Дал, изд. „Enthusiast“ – Матилда е вероятно най-известният герой на Дал и любимка на хидяли деца по света на възраст между 8 – 12 години. Самата тя е необикновена…но й отнема малко време, за да го разбере. Матилда живее с не особено приятното си семейство, в което никой не я забелязва или оценява. Затова възможността да замине в училище е спасение и радост. Там тя се запознава с много приятели, с прекрасната г-ца Хъни, но и с ужасната г-ца Трънчбъл, директор на училището. Момиченцето открива, че притежава неподозирани магически способности и от този момент започват да се случват най-щури неща.

Ето няколко факта за „Матилда“, на които може би не сте обърнали внимание (а трябва).

Накъде без „Пипи Дългото чорапче от Астрид Линдгрен, изд. „ПАН“? Небезизвестната лудетина е позната на малки и големи. Книгата за приключенията й обхваща различни случки и перипетии. А един от най-запомнящите се моменти в нея е денят, в който Пипи тръгва на училище. Само да не си помислите, че го прави от жажда за знания и напредък. О, не! Причината, естествено, са ваканциите. Чудесните, дълги или кратки ваканции. Волният дух на Пипи опитва да се побере в тесните стени на класната стая, само че на някои неща не им е писано да се получат.

Ето я и Пипи през очите на Вал Стоева.

Посмейте се и вие с веселите герои от статията. Защото е вярно, че в училище трябва да се заляга над уроците, но пък всичко се учи толкова по-лесно, когато е забавно!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.