Хитри идеи за коледни подаръци: музика

Сигурно сте забелязали, че покрай хилядите свиркащи, светкащи и движещи се играчки, книгата често се оказва сред най-безинтересните коледни подаръци за много от децата. Ако все пак държите да им подарите книга (несъмнено добър избор!), комбинирайте я с нещо друго, за да покажете, че и с помощта на книгите може да се играе.

За да ви улесним в избора на книжни подаръци, споделяме нашите идеи на тема музика, разделени по възраст:

Малки музиканти от 1 до 4 г.

Тях едва ли се налага да ги убеждаваш в каквото и да било – стига да поднесеш с любов нещо в ръцете им, вероятно ще го заобичат. И все пак, хубаво е книгите, които най-малките получават, да им помагат да развиват своите безкрайни възможности. Изберете някоя от книгите с бутончета, представящи музикалните инструменти или пък известни произведения и комбинирайте с играчка под формата на музикален иструмент по ваш или пък на детето вкус (имате избор между дървени, пластмасови, с различни възможности и цени).

 

Първи професионални стъпки в музиката 😉 – от 5 до 8 г.

Ако детето ви обожава музиката и искате да задълбочите познанията му, заложете на Марко Зимса и неговите музикални книги. Включеният в книгата компакт диск не е просто диск с музика – ще се изненадате от интерактивния начин на поднасяне на съдържанието с негова помощ. Можете да комбинирате музикалните книги както с инструменти за бъдещи професионалисти, така и с посещение на концерт, опера или балет за деца. Ние залагаме на „Карнавалът на животните“ по Камий Сен-Санс и билет за едноименния концерт на Фортисимо фамилия (22.01.2017 г., Софийска филхармония).

 

За истинските музикални ценители от 9 до 15 г.

Тук изборът е съвсем лесен, стига да познавате добре своя тийнейджър. Най-бързо решение за подарък може да бъде книга за любим певец/певица/група + тениска на същите + CD/DVD. Подобни комбинации могат лесно да бъдат осъществени през големите вериги книжарници, които предлагат не само книги, но и музика, а и фенски артикули.

Ако пък искате да отправите предизвикателство към младежите, пробвайте следните комбинации:

  • „Приказка за вълшебната флейта“ от Юлия Спиридонова + билет за едноименната опера от Моцарт. В програмата на Софийската опера и балет е заложена постановка, адаптирана за деца. Ако пък бюджетът ви го позволява, можете да комбинирате книгата дори с билет за екскурзия до Залцбург, родното място на австрийския композитор. 🙂
  • „Сън в лятна нощ“ на Марко Зимса съчетава едноименната комедия на Шекспир с музиката на Феликс Менделсон Бартолди. Великолепното въведение в световете на литературата и музиката може да бъде разширено чрез комбинирането на книгата с произведения на Шекспир (на български или пък на английски език).
  • Книгите от поредицата „Рейнско злато“ на Елена Павлова и Петър Станимиров вече са цели три („Пръстенът на нибелунга“, „Валкирия“ и „Зигфрид“) и са базирани на епичното произведение на композитора Рихард Вагнер. Увлекателният разказ на Елена Павлова, комбиниран с впечатляващите илюстрации на Петър Станимиров, превръща книгите в чуден подарък, който може да се комбинира с билет за опера, CD с оригиналната музика или пък с други книги като поредиците „Магнус Чейс и боговете на Асгард“ на Рик Риърдън (скандинавска митология) или пък „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин (базирана също на Вагнеровата творба). Ето и една изненада: „Зигфрид“ е първата българска книга с добавена реалност, която позволява картините да „оживеят“ с помощта на мобилно приложение.

Илюстровани книги

Струва ви се, че илюстрованите книги нямат място в музикалната категория, нали? Вероятно сте прави, но когато говорим за „Лешникотрошачката“ или „Лебедово езеро“, нещата стоят другояче.

Чудесна идея за подарък за по-малките са „Лешникотрошачката“ с илюстрации на Ана Григориев (изд. „Софтпрес“) или пък версията с илюстрации на Валерия Докампо (изд. „Артлайн“). Комбинирайте с DVD „Barbie в Лешникотрошачката“ – ще останете точно толкова очаровани, колкото и детето ви.

  

Друг вариант е да комбинирате някоя от версиите на „Лебедово езеро“ (на Марко Зимса или пък вариантът с музикални бутони на изд. „ФЮТ“) с DVD „Barbie в Лебедово езеро“ – изненадата ви ще е пълна, когато чуете и видите целия балет с музиката на Чайковски, представен от кукли Барби в изумителна приказка.