Книга по книга – филм става

България гъмжи от забележителни места, готови да смаят, запленят и обогатят своите посетители. Но разходките из находките на пейзажа понякога не са достатъчни, за да впечатлят новото поколение, а сухата фактология по-скоро отдалечава младежите от чудесата, с които искаме да ги запознаем.

За късмет днес е все по-лесно да бъдем изобретателни. Музеите, поднасящи важната информация по завладяващ и интерактивен начин, се множат непрекъснато – вижте Музея на занаятите в Троян, Екомузея в Русе, Фолклорния център в с. Чавдар. 3D мапингът и историческите възстановки са други начини да увлечем децата в темата за съкровищата на света около тях.

Челопешкото сдружение „Книгини“ решава да предложи пореден вариант за по-интересно представяне на България. И по-конкретно – на регион, за който се говори незаслужено малко. За да изпълнят мисията си, дамите зад „Книгини“ се обръщат именно към книгите и техните любители.

Какво планира екипът на сдружението?

Под опеката на „Книгини“ са една книжарница („Извор“), както и едно социално предприятие („Добрини“). Всеки комплект с книга от книжарницата и коледен артикул от творилницата се продава в подкрепа на най-новата кампания на сдружението, „Богатствата на Северозапада в 360°“. Цел на кампанията е финансирането на филм с виртуална реалност (VR), посветен на културно-историческото наследство на Северозапада.

Защо точно VR филм?

Инициативата на „Книгини“ насърчава развитието на модерния туризъм, популяризирането на региона, запознаването на младите хора с историята и географията по достъпен и привлекателен за тях начин.

Как ще се реализира идеята?

VR филмът ще бъде заснет в кратка и разширена версия на български и английски език. Сред културно-историческото наследство, което ще бъде включено в него, са Рогозенското съкровище, местността Градище, кораба музей Радецки, къщата музей на Дико Илиев в град Оряхово, Северняшка сватба (част от НФС „Леденика“), местност Калето, праисторически артефакти от местността Валога край с. Оходен, епистоларната тухла на латински език от римска вила край с. Уровене (Криводолско), глинената плочка от с. Градешница, паметника на Дядо Йоцо до с. Очин дол, съкровището от Могиланската могила, Букьовско съкровище, Черепишкия манастир.

Подаръчните комплекти могат да бъдат поръчани на страницата на сдружението, както и от книжарницата в с. Челопек. Желаещите да подкрепят кампанията могат да го сторят и с дарителски SMS с текст DMS KNIGINI на номер 17 777 за трите мобилни оператора и чрез platformata.bg.

В последния месец ви разказахме за няколко кампании, в които книгите помагат на децата – „Стани магьосник“ и „Усмихни се“. Инициативата на „Книгини“ е пореден начин да правим добро – и не само на книга. Участвайте!