„Ключът на Блекторн“ – лек против скуката

Хубавите криминалета за тийнове са истинска рядкост, а когато заплетеният случай е разположен в интересен период от миналото, четенето е истинско удоволствие. Точно това предлага „Ключът на Блекторн” на Кевин Сендс (изд. Егмонт). Сендс бързо и умело ме въведе в живота на аптекарски чирак в Лондон през 1665 година, като честите описания на миризмите по тогавашните лондонски улици и аптекарски работилници изиграха не малка роля за това.

Кристофър Роу е 14-годишен сирак, отраснал в сиропиталище и извадил късмета да бъда приет за чирак от аптекаря Бенджамин Блекторн. Животът на чираците в онези времена не е лесен, но Кристофър има късмет. Майсторът му е нетипичен – не го бие и нагрубява и съвестно му разкрива всички тайни на занаята. Момчето харесва аптекарските занимания – смесването на различни съставки, знанията за свойствата на различните вещества.

Както знаем много хубавo не е на хубаво. Майстор Блекторн е убит, Кристофър е прогонен от дюкяна, а после и обвинен в убийството. Ключът към спасението му е разплитането на убийството, а чиракът може да разчита само на наученото от Блекторн, собствената си съобразителност и пиротехнически наклонности (последните силно ме впечатлиха) Big Smile.

Много са уроците, които Кристофър научава от Блекторн. И те не засягат само приготвянето на различни лекове, а са насоки за честен и изпълнен със смисъл живот. Всъщност първият урок на Блекторн към момчето е, че разликата между отровата и лекарството често е само в дозата. Докато разплита убийството на майстора Кристофър ще установи, че това не важи само за лековете, а и за човешките стремежи.

Кой стои зад убийствата на лондонските аптекари и дали разследването на чирака на Блекторн ще ви разкаже Кевин Сендс. Освен напрегнатия и заплетен криминален случай, той ще ви предложи ненатрапчиво и една житейска мъдрост – качествата на човека нямат нищо общо с произхода му. Аптекарският чирак от 17 век Кристофър Роу е чудесен пример за това.

В „Ключът на Блекторн” ще откриете всички необходими съставки на ефикасния лек против скука – жестоки убийства, тайнствен култ, заговор, вманиачен злодей, шифровани съобщения, много динамично действие и чудесно изградена историческа атмосфера. Ако се притеснявате, че ще ви трябват повече дози от този лек, успокойте се! „Ключът на Блекторн“ е само началото на поредица.

Автор: Лора Филипова