Клуб „Приятели на книгата” от ІІ „Б” клас на варненското ОУ „Йордан Йовков”

В края на учебната година получихме дълго писмо от Ганка Митева – начален учител с дългогодишен опит, класен ръководител на ІІ „Б” клас и ръководител на Клуб „Приятели на книгата” към ОУ „Йордан Йовков”, гр. Варна Тя признава:

Още в зората на професионалното си развитие определих книгата и четенето като един от приоритетите в работата си и с радост споделям, че значителна част от децата на моите класове са се отнасяли с уважение към книгата и са я определяли като добър приятел. Затова винаги дръзко съм се противопоставяла на твърдението, че съвременните деца не обичат да четат и съм твърдяла, че е важен синхрон между учителя и родителите. Но не беше лесно да се работи в полза на книгата в общество, в което се тръбеше, че „Мишката ще изяде книжката!”.

Винаги съм вярвала, че ще дойде време на отрезвяване и отношението към книгата и четенето ще се промени. С интерес следя новостите за насърчаване на четенето сред децата, стремя се да популяризирам националните инициативи сред тях и родителите им, да организирам разнообразни дейности, като включвам в тях библиотекари, актьори и родители. Но не скривам – работата е трудоемка, изисква много време, труд, постоянство и силна воля. За да увелича времето за работа с книгата, тази година се включих в проекта „Твоят час” с Клуб „Приятели на книгата”. Отначало се записаха 15 деца от класа и постепенно броят им се увеличаваше. Сега целият клас са членове на Клуба.

За учителката и нейните деца от клуба месец април е бил изпълнен със срещи и вълнения. Ето какво ни разказа Ганка Митева:

Ще споделя само инициативите, които проведохме през месец април 2017 г. с децата от Клуб „Приятели на книгата” – ІІ „Б” клас, ОУ „Йордан Йовков” – гр. Варна и посветихме на Международния ден на детската книга (2 април) и Световния ден на книгата и авторското право (23 април).

Месецът, който посветихме на детската книга, започна със съвместна инициатива с родителите – „Книгата в живота на децата“ – на 03.04.2017 г. Редуваха се дни за подготовка с дни за срещи и изяви. Детското въодушевление и участието на любезните гости превръщаха делничните дни в празници на книгата.

Изключително емоционална и богата на дейности беше срещата с писателката Радостина Николова на 07.04.2017 г. С голяма радост децата очакваха и се подготвяха за срещата с нея, чиито герои добре познават от книгите й. Всеки си има любим мот и убедително аргументира своя избор. И не само това. Невероятните приключения на чудатите същества роди във въображението им мот, който обитава техния свят. А сега са пленени от Ву и неговите приятели.

С песен, стихове и мисли за хубавата книга на 21.04. 2017 г. открихме Националния маратон на четенето. Децата с гордост заявиха: „Приятел съм на хубавата книга!”

На 24.04.2017 г. заедно с библиотекарката на НЧ „Елин Пелин-1977”- гр. Варна организирахме връчване на грамотите за почетно жури в наградата „Бисерче вълшебно“ 2017. Децата приеха изключително отговорно предизвикателството, че ще бъдат жури за определяне на най-хубавата детска книга в наградата „Бисерче вълшебно” 2017 г. Закупихме част от номинираните книги (за класната библиотека), които непрекъснато се разменяха между децата. Всички участваха в гласуването, като мотивираха своя избор. Сега по-голямата част от тях са особено щастливи, защото книгата, за коята гласуваха, спечели наградата.

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.