Кажи ми три неща

„Кажи ми 3 неща“ на Джули Бъксбаум се оказва истинско изпитание за четящия тийнейджър Димитър Койчев. С какво го препъна разказът за Джеси Холмс и какво е крайното му впечатление, можете да научите от ревюто в рубриката ни „Бели врани“.

Като начало ми се иска да ви кажа три много важни неща:

  1. Има много хора, които ще кажат, че сюжетът на книгата е предвидим.
  2. Има много хора, които с огромен интерес ще започнат да четат книгата на Джули Бъксбаум, в последствие ще им омръзне лигавата и препълнена с драми история и ще захвърлят книгата на някой рафт, а книгоразделителят ще се срасне със страниците.
  3. Аз не съм от тези хора!

Признавам, доскуча ми да я чета, започнах да бъркам героите, случките и спрях да усещам емоциите на героинята. За мен първите сто-сто и петдесет страници от „Кажи ми три неща“ (Егмонт България) на Джули Бъксбаум бяха мъчение! Всичко ми изглеждаше монотонно, без развитие. Но дадох шанс на сто и първата страница, която ме грабна отново. Погледнах през погледа на Джеси Хоумс и заедно с нея започнах да се вълнувам кой седи зад маската на Някой Никойски (НН).

Джеси Холмс е обикновено момиче, преместило се в нов град и в ново училище, където не познава абсолютно никого. Вече са изминали две седмици от началото на учебната година, но Джеси все още няма близки… или поне познати. Доведеният й брат е едно от най-популярните момчета в училището, но това не й помага, защото дори той се държи ужасно с нея.

Един ден Джеси тъкмо се е прибрала след поредния тежък и самотен ден в училище „Уд Вали“. Когато си включва компютъра, забелязва, че е получила имейл от непознат с псевдоним Някой Никойски, а темата на имейла е „Вашият пътеводител в гимназия Уд Вали“. В полученото писмо въпросният „пътеводител“ й дава съвети за това с кого да дружи, къде да прекарва свободното си време между часовете и къде не е желателно да обядва. Но също така НН й казва да се запознае с Адриана, с която по-късно стават много близки.

С течение на времето Джеси намира приятели, следвайки съветите на НН, спасява се от доста неприятни ситуации, отново с негова помощ, и започва да се чуди кой е този тайнствен човек, който съвсем безкористно й помага в този прекалено лъскав и напудрен свят. Паралелно с нейния интернет романс се случват и някои неприятни неща.

Баща й и доведената й майка се скарват, Джеси и доведеният брат тайно се надяват след този скандал новоизграденото им семейство да се разпадне и да си върнат стария начин на живот, но това не се случва. Джеси разбира най-голямата тайна на своя брат, но каква е тя? Защо Джеси иска да се разкара от Уд Вали, от Голямата и луксозна къща, от прислужниците, готвачите и красивите момчета в училище като Лиам, Кейлъб и Итън. А кои са тези три момчета? Какво общо имат те?

Нека да си призная три неща:

  1. Страшно се озорих да прочета книгата и да напиша това ревю!
  2. Много се обърках в един момент и почти забравих кой герой какъв беше в цялата ситуация: Кой е смахнатият книгоман, кой е пичагата, чиято майка има малка книжарничка, неизвестна на никого, коя е рок звездата на училището и кой е обратен.
  3. Аз обожавам книгата на Джули Бъксбаум „Кажи ми три неща“ и съм сигурен, че и вие ще я харесате. Просто й дайте шанс!

Автор: Димитър Койчев