Кале Бломквист – Детектива

Астрид Линдгрен се е загнездила в детските сърца доста здраво, както установявам. И нищо, че произведенията й се причисляват към класиката, те се харесват и на днешните деца (макар и да са лишени от вампири и чудовища). Освен Пипи Дългото чорапче, Карлсон и Емил от Льонеберя, децата вече могат да се запознаят и с други от забавните герои на великата писателка.

В колекция „Астрид Линдгрен“, издателство ПАН са събрали цели 22 произведения – кои познати, кои не толкова. В този списък, блестяща с особена привлекателност за мен, бе и книгата „Кале Детектива“. И понеже все още съм на детективска вълна след „Читателска щафета 2“, естествено се втурнах презглава да се запозная не с кой да е, а със самия Кале Бломквист.

Кале е 13-годишен младеж, който си живее в малко селце и по цял ден измисля забавления с приятелите си Андерс и Ева-Лота. Освен това, той работи и като частен детектив и разгадава случаи, които само той си знае. Ha Ha И все пак… мечтите да бъде като Шерлок Холмс и Еркюл Поаро не биха могли да пречат на никого, камо ли на Кале – той просто си отваря очите на четири и хем играе, хем следи за нередности. Но освен да хване местния пияница в прегрешение, късметът не му поднася нищо друго.

В един спокоен и почти обикновен ден, в който тримата приятели се чудят какво да правят, на вратата на Ева-Лота ненадейно се появява чичо й Ейнар – доста нервен и дразнещ тип, подхвърлящ заядливи и леко обидни майтапи към приятелите. Подозрителното му поведение събужда детективските инстинкти на Кале и младият детектив се оглежда внимателно за улики. А след посещението в изоставения замък и чудатите изпълнения с шперц на чичо Ейнар, Кале е напълно убеден, че има нещо странно в цялата история…

Към проблемите на чичото и пристигането на странните типове Крук и Редиг (които не са съвсем тези, за които се представят), се прибавя и избухналата отново война между Белите и Червените рози (т.е. между отбора на тримата приятели и на противниците им от селото). За Кале нещата се усложняват двойно – хем да пази чичо Ейнар, хем да следи  противниковия отбор. Дали ще излезе наистина нещо от детективското разследване?

Човек трябва да вярва в себе си и в способностите си. Също като Кале Бломквист! Хилядите подигравки на приятели, роднини и непознати могат да откажат всеки да върви по пътя, по който е тръгнал. Ако обаче устои съвсем малко… Тъмни подземия, разпиляни перли, отпечатъци от гуми, джобни фенерчета и един изключително голям обир се преплитат в историята на Кале детектива и приятелите му. Лошото е, че когато нямаш подкрепа от околните, щастливата развръзка може да ти се размине на косъм!

Книгата „Кале Детектива“  се чете доста лесно и увлекателно. Може би защото не е разделена на отделни истории, тя хем е забавна като Пипи, хем не прилича на най-известните произведения на Астрид Линдгрен. Ако търсите супер завъртяни загадки, най-вероятно няма да ги откриете вътре (дори аз се сетих какво е станало доста преди края!), но пък интересния край и добрите детективски идеи ще са от полза на всеки млад Кале Бломквист.

[club]