Какво забъркаха Уини и Уилбър?

Книгите от поредицата „Уини и Уилбър“ са едни от тези, които дребосъците харесват особено много. Уверявам ви, че има защо! Тази година у нас на метлата на изд. “Timelines” долетяха още две допълнения към приключенията на чаровната вещица и нейния котарак: „Среднощният дракон“ и „Чудовищната мистерия“.

 

Макар че живеят сами в големия си и прашен замък, Уини и Уилбър никак не скучаят. Една вечер например, точно по времето за най-сладкия сън, котаракът дочува странен шум. Каквото и да очаква Уилбър, то със сигурност не е малкия дракон, който се промъква в дома им. А като всяко дете, дракончето е палаво, любопитно, тромаво и пълно с енергия. За кратко то успява да създаде такъв хаос в замъка, че Уини се заема с трудната задача на открие майка му.

Приключенията им обаче не свършват дотук, защото в друг чудесен ден Уини открива дълбоки стъпки в земята около замъка. „Може да е голямо космато чудовище.“, мисли си Уилбър. Затова двамата се отправят навътре в гората, за да разберат кой оставя задагъчните следи. Но там растенията са преплетени така гъсто, тревите се увиват около краката толкова спъващо, че Уини не може да види нищо. Решението й е да се издигнат с метлата и да погледнат отвисоко. За беда, Уилбър пада право надолу…

…само за да се приземи върху едно огромно и меко чудовище! Когато се изправя на лапите си, вижда, че навсякъде около него има космати чудовища, които го докосват и почистват от листата и малките клонки. Явно мистерията е разбулена. Или може би не, тъй като тези високи същества стоят на малки крачета.

За щастие, Уини може да поправи всичко с нейното „Абракадабра!“. Бъдете спокойни – дракончето намира своята майка, а Уилбър отново се завръща в обятията на симпатичната вещица. А стъпките, кой е оставил стъпките? Е, това е загадка, която наблюдателните читатели бързо ще разрешат. Отговорът се крие в прекрасните и детайлни илюстрации на Корки Пол. Те са така характерни и чаровни, че децата могат да ги разглеждат ненаситно. Допълват историите на Валъри Томас толкова умело, че текстовата и визуалната част на книгите се сливат в едно цяло.

Когато децата се влюбят в някои герои, те искат още и още от тях. Пижама, играчка, костюми – какво ли не, стига да ги доближава до любимите персонажи. И тъй като е есен, ви предлагам заедно с малчуганите да приготвите любимата тиквена супа на Уини! По нейна специална рецепта, разбира се, което означава, че е лесна и позволява въображение и интерпретации. Можете да включите и други зеленчуци при следващото готвене, като ви издавам тайната, че малко целина (глава) се съчетава повече от чудесно с тиквената сладост. Освен това супата е идейно ястие за Хелоуин!

Какво ще ви е нужно:

1 малка или половин средно голяма оранжева тиква

0,500 кг картофи

1 глава лук

1 ч.ч. бульон (най-добре домашен, но може да се замени и с вода)

Малка бучка масло

Сол и черен пипер на вкус ( + други свежи подправки по избор)

Готварска течна сметана

Оттук насетне всичко е лесно като детска игра. Просто обелете тиквата и картофите и ги нарежете на сходни по големина средно големи кубчета.

Нарежете лука и го задушете в разтопеното масло. Добавете към него тиквата и картофите, посолете и разбъркайте.

След малко добавете бульона и долейте с гореща вода колкото да покриете зеленчуците. Варете на умерен огън до омекването им.

Пасирайте до гладкост, добавете черен пипер и…готово!

При сервиране сипете супата в купи, направете малка завъртулка със сметана за готвене (или каквото ви дойде на ум – Уини едва ли би се смутила от нещо подобно), поръсете със свежи подправки и поднесете с препечен хляб. Добър апетит!