Какво прави вятърът, когато не духа?

Четенето на най-малките още от раждането развива усета им за езика и ги прави по-добри читатели в бъдеще. Ако се чудите какви книжки да предложите на вниманието на вашето мъниче, стихотворенията и залъгалките ще се окажат добър избор. Те се четат лесно, кратички са, а и са в мерена реч, чиято мелодичност се харесва на децата.

Една от книжките, които избрах в проекта „Експериментът“, е сътворена от Петя Александрова. Познавайки творчеството на авторката покрай „Може би съм рибка, мамо?“ и „Смокиново момиче“, бях сигурна, че едномесечният ми син ми ще хареса стихчетата в книжката „Какво прави вятърът, когато не духа?“ (изд. „ФЮТ“). Оказах се права! Ритмичните строфи, в които авторката разказва за мишлето на лов за петмез, за жалбата на вятъра, пожелал да дойде на гости у дома и за храбрия ловец, успокоиха малкия слушател. Той прояви интерес към залъгалките и се опита да се включи в четенето, измисляйки свои собствени стихове.

Книжката е подходяща и за по-големите деца на възраст до 5 – 6 години, които обичат мама или баба да им чете стихове. Както е известно, наизустяването на забавните залъгалки се харесва на малчуганите и им помага да развиват паметта си. И ако са ви омръзнали стихотворенията от вашето детство, непременно предложете на детето си някое от творенията на Петя Александрова. Те са толкова свежи и от тях така струи очарованието на детството, че мъниците ще ги повтарят пак и пак:

„…ПРИЯТЕЛ – за тези, които не знаят,

е вкусно сладкишче, подобно на пая,

но няма във него смокини и ядки,

ни карамел… Абе накратко

ПРИЯТЕЛ е някой, с когото мълчиш,

а сякаш се смееш и сладко шептиш.“

Важно е да се отбележи, че оформлението на тъничката книжка също е чудесно, а шарените илюстрации на Биляна Господинова допълват текста по изключително подходящ начин, пренасяйки децата в света на Юлка и нейната люлка, на малкия готвач – помагач и на вятъра, който не иска да работи.