Как се пише досие на литературен герой

За героите в книгите няма нищо по-важно от това да бъдат пълнокръвни – образите им да са ясни, действията им да отговарят на изградената в главата на читателя представа. Нелогичните моменти дразнят и развалят общото впечатление от прочетеното. За да бъдете последователни в онова, което вие самите пишете, добре е да се научите да правите „досие“ на своите герои. Зара Алтаир от ProWritingAid пояснява какво бихте могли да включите в собствената си Библия на героя. Оригиналните съвети са насочени към възрастните, но ние си позволяваме да ги преведем и адаптираме за деца.

Библията на героите е мястото, където събирате информация за всички персонажи в историята си – тук трябва да включите дори домашните любимци, съседа или момчето от улицата, преминаващо с колелото си. С помощта на досиетата ще можете да видите ясно външните белези на героите, какво харесват и мразят, характерните им изрази, силните и слабите страни на характера им и въобще всичко, което ще ги накара да звучат достоверно. Досието също така ще ви спести неудобството от забравените детайли (напр. – че героят обича червен цвят и никога не би обул зелени чорапи).

Пригответе си тетрадка, бели листове или писателски тефтер. Нужно е да предвидите достатъчно място за отговори след всеки въпрос. А какви да бъдат въпросите?

Какво да включите в досието на героя

Опишете всичко, което ви се стори важно, за да опознаете добре своя герой. Не е достатъчно само да знаете как се казва и на каква възраст е – всеки детайл е от значение. Ето няколко насоки за важни подробности – можете да разширите списъка сами:

ο  Име:

ο  Възраст:

ο  Място на раждане (може да е роден в село, в гората, в малък или в голям град, в друга държава…)“

ο  Къде живее в момента:

ο  С кого живее (с родители, с баба и дядо, с ужасни роднини или сам като Пипи):

ο  Образование (в кой клас/училище е героят; ако е завършил своето образование, каква е специалността му):

ο  Какво работи (ако пишете за възрастен, измислете му професия – например детектив или счетоводител):

ο  Приходи (Богат ли е героят? Беден? Средна работа? Важно е да се уточни – би било странно безработен герой да пътешества по света, нали?):

ο  Има ли някакви тикове или навици (например да си подсвирква):

ο  Кои са любимите му цветове/храни/книги/песни/спортове и т.н.

Примерно съкратено досие (снимка – Plane Characters)

Обърнете специално внимание на външните белези – освен че ще ви помогнат да изградите облика на героя си, те ще кажат много за неговия вкус, за навиците и интересите му. Запитайте се:

ο  Как изглежда вашият герой (какъв е цветът на очите и косите му, каква е прическата му, какво телосложение има):

ο  Има ли отличителни белези като белези от наранявания, родилни петна, бенки/лунички, татуировки?

ο  Предпочитан стил на обличане (как се облича обикновено – с рокли и високи токчета, с анцузи и маратонки, с развлечени домашни дрехи или с елегантно облекло):

ο  Носи ли героят очила или лещи (и има ли някакви аксесоари, с които не се разделя – пръстен, гривна, лула, телефон..)

Опишете абсолютно всичко – от външния вид през начина на говорене, та чак до спомените и отношенията с другите персонажи в историята. Накрая нарисувайте на своя герой портрет, за да се получи истинско досие.

Ето, вече сте готови да смаете света със своята невероятна история!