Как да възпитаме любов към книгите у начинаещи читатели

След съветите за възпитаване на любов към четенето у бебета и малките деца, дойде време да обърнем внимание на начинаещите читатели.

“Прохождащи” читатели

Настъпва вълшебният момент, когато детето ви започва да проявява интерес и да разпознава буквите, дори цели думички. Няма точно определена възраст кога може да се случи това: дори за деца от едно семейство е възможно моментът да настъпи по различно време. Повечето родители описват началният период като дълъг и бавен процес на разпознаване на букви и думи. В един момент се наблюдава внезапно разбиране,  следвано от редовни, но резки скокове. Наистина може да изглежда като магия, така че не бързайте.

Ето някои стратегии за подкрепа на вашия „прохождащ” читател:

Редувайте се при четенето
Когато детето ви започне да разпознава буквите, разрешете му да ви чете по малко. Покажете му думичка, която сте сигурни, че ще разпознае. Старайте се да не го претоварвате. Когато детето научи повече думи, четете по няколко страници като се редувате.

Съвет: Не спирайте веднага да му четете. Когато четете заедно с децата, те усещат уют и спокойствие, както и специална връзка помежду ви. Ако спрете да му четете и го оставите да чете само, му създавате чувството, че самостоятелността води до загуба на споделеното време. Продължете да четете на глас любимите му картинни книжки, както и някои по-сложни, с които все още не може да се справи само.

Всяко дете започва да чете на различна възраст
Средно това е 5 и половина години. Малко са децата, които на 5-годишна възраст са готови за самостоятелно четене. Ако през цялото време сте били фокусирани върху това да отгледате дете, което обича да чете, бъдете сигурни, че вървите в правилната посока, с правилното темпо.

Не превръщайте четенето в работа
В училище детето вече е под натиск да се научи да чете. Уверете се, че четенето вкъщи ще му е забавно, приятно, вдъхновяващо и ще задоволява любопитство му. Чудесно е, ако подпомагате детето да се научи да чете, но най-важната ви задача е по-сериозна: да възпитате любов към четенето у него.

Поговорете с учителя
Не ставайте нервни, ако се окаже, че вашият ученик не е на същото ниво като връстниците си. Често детето, започнало да чете по-късно, става дори по-добър и ентусиазиран читател. Ако вие или учителя обаче заподозрете някакви проблеми при четенето, като дислексия например, заведете го на специалист. Може би детето ви е подложено на повече стрес отколкото сте предполагали.

Стартиращи читатели

Когато детето ви започне да чете самостоятелно, вашата роля нараства
Продължавайте да четето с него, но също така непрекъснато му предоставяйте нови книги, които да са привлекателни за него. Създавайте положителна нагласа и водете разговори за четенето.

Интересувайте се какво чете детето ви
Когато сте с негови приятели, питайте ги какво четат и започнете разговор. Детето може да пожелае да прочете обсъжданата книга.

Съвет: Питайте останалите родители какво четат децата им и предложете размяна на книги.

Създайте у детето асоциация, че четенето е свързано с порастването
Четенето е забавление за възрастни и придава независимост.

Съвет: Ако вечерният му час е 19 ч., оставете го до 19.30 ч.,  ако чете в леглото.

Неохотни или визуални читатели

За стартиращите читатели много дългият текст е като гигантски, обезсърчителен знак стоп. Тези деца, често биват наричани неохотни читатели, когато в действителност може би просто предпочитат книги с повече илюстрации. Избягвайте да слагате такъв етикет и намерете книга, която вашият стартиращ читател да хареса.

Тези съвети ще ви помогнат да вдъхновите по-малко ентусиазираните читатели

Форматът няма значение
Много книги с повече илюстрации, като графичните романи, са написани специално за неохотни читатели или такива с дислексия. Историята и героите в тях могат да бъдат богати, добре развити. Това също помага на децата да развиват читателските си умения, независимо от по-визуално ориентираните четива. Освен това литературните качества на графичните романи за млади читатели постоянно се подобрява, като те често печелят престижни награди и фигурират в списъците с най-добрите книги на годината.

Дайте път за комиксите и мангата
Не омаловажавайте интереса на детето си към този жанр. Много от най-известните литературни фигури на нашето време, не само са израснали поглъщайки комикси, но също така включват теми от комиксите в своите романи (например Майкъл Шейбон, Джуно Диас и Джонатан Летъм).  Много деца стават запалени читатели чрез любовта си към комиксите.

Книги за компютърни игри също са книги
Много неохотни читатели са фенове на компютърни и видео игри. По много от тези игри са направени и книги (напр. Minecraft, Pokemon, Assasin’s Creed), което е прекрасен начин  да насочите детето си към удоволствието от четенето. След това можете да разширите репертоара му към комикси и графични романи, та чак до стандартни книги.

Да не забравяме и нехудожествената литература
Някои неохотни читатели се интересуват силно от факти и могат да бъдат привлечени от четене на нехудожествена литература. Ако съдържанието й е представено в силно визуален формат, толкова по-добре за предаване на още повече видове информация. Потърсете книги за президенти, държави, древна история, слънчевата система, животни, природни бедствия и други интересни за тях теми.

Не поставяйте ултиматуми за четенето
Не казвайте ”Ако днес почетеш 30 минути, после можеш да играеш на компютъра/да гледаш телевизия/да ядеш сладолед.” Вместо това създайте у детето убеждението, че четенето само по себе си е награда и привилегия.

Очаквайте третата част на материала със съвети за създаването на семейство от читатели.

Превод: Александрина Попова-Хайрапетян