Как да се празнуваме един друг

Съвременното ни общество предлага безброй възможности за забавление и развитие. Пред децата ни се разкриват хиляди опции за занимания в свободното време, за клубове по интереси и за допълнително учене. Това, разбира се, е чудесно! Но времето за споделени моменти с близките сякаш все не достига. И в целия стремеж да вземем колкото можем повече от живота забравяме за малките неща, които можем да дадем.

Поредицата „Как да…“ на Джийн Рейгън (изд. „Хермес“) помага на малки и големи да преразгледат начините за осмисляне на дните си. Преведените заглавия от поредицата включват:

  • „Как да се грижим за мама“
  • „Как да изненадаме татко“
  • „Как да се забавляваме с баба“
  • „Как да се забавляваме с дядо“
  • „Как да помагаме на учителката“
  • „Как да заловим Дядо Коледа“

Всяка от книгите поставя акцент върху отношенията на децата към близки до тях възрастни. На страниците малчуганите ще намерят купища идеи как да се погрижат за любим човек или да му помогнат. Но най-вече искрено ще се позабавляват! Защото в книгите деца и възрастни сменят ролите си, предизвиквайки множество смехотворни сцени – баба се спуска по пързалките, дядо скача в локвите, мама се катери по дървото.

           

Колкото и хумористичен да е похватът с размяната на роли, не съм убедена, че ефектът от него е съвсем адекватен. Децата са си деца и нито могат, нито трябва да носят отговорност за доброто настроение или здравето на възрастните. В тази връзка фокусът върху това как се грижат за големите и ги успокояват в трудни моменти е излишен „товар“ върху малките читатели. Нещо повече, поставя възрастните в позицията на незрели хора.

От друга страна, книгите от поредицата са забавен начин да си напомним, че имаме нужда от повече време един с друг, един за друг. И макар някои от хрумките в тях да са просто супер смешни или неприложими, то те са чудесна отправна точка. Всеки читател и семейството му могат заедно да вземат от тях тези, които пасват най-добре на предпочитанията им, както и да измислят свои любими занимания. Истината е, че колкото повече време отделяме съзнателно за любимите си хора, толкова повече забелязваме какво ни свързва.

            

Илюстрациите в книгите са дело на Лий Уайлдиш и трябва да се отбележи, че са наистина живи, ярки и грабващи. Внушават веселие и закачливост и със сигурност ще повдигнат настроението на най-уморения от работа родител, на най-отегченото дете.

Поредицата „Как да…“ може да е началото на едни по-смислени отношения в семейството. Ето какво имам предвид:

  • Когато водите децата при баба и дядо, дайде им книгите „Как да се забавляваме с баба“ и „Как да се забавляваме с дядо“. Така възрастните ще разберат, че внуците им мислят за тях и отиват с желание. Помолете ги да разкажат на малките как са се забавлявали те като деца, какво са научили от родителите си, какво могат да направят заедно и др.
  • След като сте прочели „Как да се грижим за мама“, поговорете за това какво правят хората един за друг, когато се обичат. Какво харесват и оценяват най-много децата? А на какво биха се зарадвали родителите?
  • „Как да помагаме на учителката“ пък дава възможност да обсъдите с децата какво би помогнало на тях самите, ако се притесняват от първия учебен ден или новото училище. А също да се замислят над това, че всеки човек има своите страхове, независимо дали е пораснал или не. Освен това книгата е симпатичен подарък за любим учител по повод края на учебната година или личен празник.
  • „Как да изненадаме татко“ сама по себе си е хубав жест за всеки баща, на когото децата искат да кажат „Честит рожден ден!“ или просто „Обичам те“.

Това са само няколко примера, но всяко семейство може да използва книгите по свой начин. В крайна сметка, важното е да скъсим разстоянията помежду си. Да намерим заедно любимите си семейни дейности, а не да разчитаме на децата за тях. А какво по-подходящо време за това от лятната ваканция!

Ако темата за разменените роли родител-дете ви е интересна, вижте още „Мама на детска градина“ и „Вук и Нада. Компютърни игри“.