Как да привлечем децата към пъстрия свят на науката?

Прави ли ви впечатление как малките деца могат да прекарат часове наред, повтаряйки отново и отново една и съща дейност? А замисляли ли сте се колко често използват въпроса “Защо?”? Експериментирането и задаването на въпроси задоволяват вродената ни нужда да познаваме и разбираме света, в който живеем. И именно това стои в основата на всяка наука – любопитството и търсенето на правдоподобни обяснения за явленията около нас. Но с напредването на възрастта децата сякаш обръщат гръб на науката. Къде се къса нишката и как да предотвратим това? Отговор търсят нашите приятели от екипа на prepodavame.bg, автори на приложената статия.

Още от ранна възраст са любопитни по отношение на науката. Докато играят, на практика те непрекъснато провеждат най-различни експерименти и наблюдават действието на физичните закони: например чрез търкаляне и въртене на топка, хвърляне на камъчета във водата, дърпане и бутане на предмети. Всички тези дейности им позволяват да изследват и опознават света, който ги заобикаля.

С времето обаче изучаваните в училище термини и формули постепенно превръщат науката в нещо абстрактно, заключено между стените на училищните кабинети.

И за повечето ученици – в нещо скучно.

Необходимо е да направим връзка между приложното и абстрактното и със сигурност има множество различни начини да развиваме научната грамотност на децата, като използваме за отправна точка тяхното любопитство. В тази статия ще ви предложим някои идеи как да насочите децата към нови открития.

Да превърнем интересите на децата в обект на изследване!

Важно е да открием какво събужда любопитството на децата. В ежедневните им игри и занимания те непрекъснато се опитват сами да разрешат най-различни проблеми. Малчуганите изследват характеристиките форма и цвят, опитвайки се да намерят правилното място на парчето пъзел, или многократно строят кула от кубчета, докато успеят да я направят стабилна. Аналогично по-големите ученици правят многократни опити с топка, хвърляйки я към баскетболния кош от различно разстояние, с различна сила на изтласкване или височина на параболата.

Развиването на интерес към науката изисква да осигурим на децата нужното пространство за експериментиране и същевременно да имаме готовност да ги подкрепим при нужда.

Обсъждането на трудностите, които срещат, и намирането на научно-обосновано решение,  което след това да могат да тестват на практика, помага на децата да направят връзка между теоретичните постановки и практическото им приложение в интересна за тях сфера.

Да общуваме!

Можем да подобрим разбирането на децата, като облечем в думи игрите и експериментите. Така приготвянето на горещ шоколад може да се превърне в урок по химия и физика, когато обсъдим как се променя разтворът при добавянето на различни количества захар в нея или как се променя температурата ѝ при разбъркване. Задаването на въпроси е ключов момент за по-доброто осмисляне на ситуацията, например: “Къде изчезнаха захарните кристалчета?” или “Защо захарта потъна, а бонбоните маршмелоу останаха отгоре?”. Не бива да пропускаме и въпросите, които децата имат към нас.

Да излезем навън!

Има толкова много неща за изследване навън! Но минавайки всеки ден покрай едни и същи растителни и животински видове, започваме да ги приемаме като част от пейзажа и пропускаме да се замислим: защо едно дърво има широки листа, а друго – игловидни; защо някои птици махат бързо с крила, докато летят, а други сякаш се носят във въздуха без усилие; защо цветята имат различни цветове и аромати? Можем да потърсим заедно отговорите на всички тези въпроси или да съчиним хрониките на някое камъче или на капка роса.

Природата предлага безброй възможности за онагледяване на най-различни научни принципи.

Чудесен начин да привлечем децата в света на науката е да ги насърчим да наблюдават, усещат, докосват заобикалящата ги среда. Да задават въпроси за всичко, което им е интересно, да направят снимка на това, което ги е впечатлило най-много.

Да говорим просто и ясно!

Да обясняваме с прости думи различните наблюдавани явления е изключително важно за разбирането на научните принципи, както и за задържането на интереса на децата. Използването на асоциации, метафори и смешни картинки за онагледяването на трудни за осмисляне понятия също може да бъде много полезно за създаването на положителна нагласа към науката. Научният свят е толкова обширен и пъстър, че не е трудно да черпим вдъхновение от него, когато общуваме с децата.

Да учим заедно!

Светът се променя и науката непрекъснато се развива – появяват се нови открития, затвърждават се или се опровергават теории. Най-важното не е да имаме всички отговори, а да насърчаваме децата да ги търсят сами и самите ние да бъдем пример в това отношение. Не бива да забравяме, че науката се състои именно в изследването и поставянето на въпроси.

Накратко, за да накараме децата да открият и обикнат науката, най-доброто, което може да направим, е да им помогнем да преоткрият връзката между науката, обкръжаващата ги среда и собствените им интереси.

Това ще ги вдъхнови и насърчи да продължат и сами да правят своите малки изследвания и открития.

Нека предложим и няколко детски заглавия, с които по забавен и непринуден начин да въведете малчуганите в изумителния свят на науката. Допитайте се до краткия списък с номинации за наградата „Бисерче вълшебно“! Там ще откриете книги със забавни експерименти, кулинарни опити, „зелени“ факти; книги, които помагат на децата да опознаят мозъка и зрението си и да навлязат еднакво успешно в темите за климата, роботиката и човешките емоции. Кои издания бихте прибавили?