Как да превърнем децата в читатели: съвети от книжарите

Посещенията в книжарниците са истински откривателски експедиции и извор на вдъхновение за малките читатели. Опитните книжари могат да предложат професионална помощ при избора на четиво и да подтикнат децата да говорят за книги. Не на последно място, книжарите често дават ценни практически съвети за насърчаване на четенето. Такива са препоръките на Джоузи Ливит, публикувани в блога на детските книжари на „Publishers’ Weekly“ – „The Shelftalker“.

В книжарницата винаги се провеждат разговори, които ме карат да осъзная, че да помагаш на децата да станат читатели е тежка задача. И имам предвид не само да ги научиш да четат, но и да създадеш модели, в които книгите да заемат важно място в живота им.

За да се случи това:

Оставяйте децата да четат и „бебешки” книги

Между родителите, които искат децата им да се развиват (често това значи да четат книги над нивото им), и децата, които искат да четат просто за удоволствие, сравнително редовно се води борба. Позволете на децата да четат смесица от книги (също като вас!). Самият факт, че едно дете вече може да чете, не означава, че трябва да изхвърлите книгите с картинки.

Позволявайте препрочитането

Много деца се чувстват уютно с вече познати им герои, така че им позволете препрочитане. Чрез повторението усъвършенстваме уменията си, затова няма нищо чудно, че децата биват привлечени от света на Хари Потър (или някой друг) отново и отново. Очевидно, ако сред четивата им не присъстват нови, това би могло да е проблем, но умереното препрочитане е нещо полезно.

Насърчете разговарянето с книжарите

Ние сме добри в общуването с деца. Понякога детето е по-срамежливо и му трябва повече време да се отпусне. Дайте ни възможност да поговорим с него. Разгледайте книгите в детския отдел или потърсете нещо за вас в книжарницата, докато ние с детето се опитваме да му изберем подходяща книга. Да накараш детето да говори за нуждите си като читател, е важна част от превръщането му в доживотен читател.

Припомнете, че няма нищо лошо в това да не харесаш книга

Като дете бях претенциозен читател и майка ми позволяваше да оставя дадена книга, стига да я заменя с някоя друга. Винаги съм смятала, че дочитането „на всяка цена” може да бъде истинска пречка пред изпитването на наслада от четенето.

Направете четенето забавно

Много често то се възприема като задължение най-вече заради училище. Децата го свързват с необходимостта да напишат доклад, есе или проект. Трябва да намерим начин да им покажем, че четенето за удоволствие е нещо хубаво и да се надяваме, че в натоварения им живот ще им остава време и за това. Мисля, че ролята ни като възрастни не е да побутваме децата да подобряват читателските си умения, а да споделяме с тях радостта от четенето. Насърчавайте дискусиите за всякакви книги! Питайте децата защо една книга с картинки е по-привлекателна за тях или защо искат да препрочетат дадена поредица. Говорете им за вашите затруднения с книгата, която четете в момента. Всички имаме нужда от напътстване, за да станем читатели.

Превод: Лора Филипова

Снимка на корицата: Freepik