Как да превърнем четенето на глас в още по-голямо приключение

Повечето от нас вече са се убедили, че четенето на глас на детето е една от най-големите радости на родителството. Истинско удоволствие е да споделиш забавлението от историята с детето си, да видиш как въображението му е запленено и да усетиш неговото удоволствие от познати фрази и рими. При това без да споменаваме времето за гушкане, на което се наслаждаваме междувременно. Мери Комън споделя за ползите от четенето на глас на децата + няколко идеи за превръщане му в по-голямо приключение на www.huffingtonpost.co.uk.

„Никога не е рано да започнете да четете на детето си, а редовното четене може да има голямо въздействие върху неговото развитие”, казва Шарлът Билингтън, ръководител проект в организацията за насърчаване на четенето National Literacy Trust.

„Много родителите не осъзнават, че четенето с детето едва по 10 минути дневно, е достатъчно да предизвика голяма промяна.”

PISA (Програмата за международно оценяване на учениците) е изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която следи за академичното представяне по математика, природни науки и четене на 15-годишните ученици в 70 страни.

Заключението на PISA за важността на четенето от родители на деца, изведено в последния им доклад от 2012 г., е точно и ясно. Според него: „Отговорите на родителите показват тясна връзка между тяхното участие и ангажирането на детето им със занимания, свързани с четенето, през първата година от основното им образование и тяхното ниво на четене на 15 години. Например, учениците, чиито родители споделят, че са чели книга с детето си ”всеки или почти всеки ден” или „веднъж или два пъти седмично” по време на първата им година в основното им училище, се представят по-добре на 15 години, отколкото тези, чиито родители посочват, че са правили това „никога или почти никога” или „веднъж или „веднъж или два пъти месечно.“

Четенето с детето подобрява речника и езиковите му умения, уменията за слушане и концентриране – съществени за момента, в който ще започне основно училище с неизбежното „седене на килима” и очакванията към него да седи мирно и да слуша учителя. Четенето е добро за социалните умения на децата и тяхната самоувереност, показвайки им начин да изразят мислите и емоциите си.

„Четенето на глас на децата помага за развиването на уменията им за слушане и концентриране, докато проследяват историята и се фокусират върху възприемането на информацията, която чуват. В свят, пълен с разсейващи елементи, четенето на малките деца ги учи да седят тихо и да се концентрират само върху едно нещо. Когато са достатъчно големи, ежедневното четане на глави от една книга действа отлично за подобряването на тяхната памет”, казва Билингтън.

В основата си, да четеш на децата си е лесно. Плюс, че е приятен начин за изграждане на връзка, сближаване и споделяне на нещо забавно. Предлагаме ви няколко съвета как да превърнете четенето на глас на децата си в още по-забавно приключение:

Изберете книга, която и двамата харесвате

Звучи очевидно, но по този начин ще изпитате повече удоволствие от четенето й, а детето ви ще възприеме това като забавление. Ако се спрете например на „омразна“ книжка, четенето би било скучно. Без грам забавление!

Приемайте съвети от други родители и местната библиотека, като проверявате списъка с бестселъри за възрастовата група на детето ви. (Можете да следите секция „Ревюта“ в сайта ни за подходящи книжни предложения.) Книгите, които си припомняте с носталгия от детството ви, могат да са още по-забавни при препрочитане с вашето дете. Препоръчваме ви да прочетете материала ни „10 книги, които да прочетем отново като възрастни“.

„Озвучавайте“ всеки герой с различен глас

Промяната на интонацията, височината и скоростта на гласа ви прави историята жива и задържа вниманието на детето. А е забавно и за вас. Може да се опитате да говорите така, че различните герои да звучат по-пискливо или по-бързо, когато са нервни или млади, или пък да звучат по-дълбоко и гръмко, ако са уплашени или възрастни.

Правете нещо повече от четене

Децата обичат, когато играеш с тях: ахкането и уплашените физиономии ще ги разсмеят, защото те не са уплашени като вас. Може да добавите и звукови ефекти, като животински звуци, ръмжене на автомобил и ги насърчите да се включат в издаването на звуци.

Задавайте много въпроси

Това създава напрежение. Прави книгата много по-интересна и е добро начало на други разговори. Какво мислиш, че ще се случи след това? Коя храна не харесваш? Какво щеше да направиш, ако това се случи на теб?

Повторението е полезно

Въпреки че ви се иска да пробвате нова книга, децата обожават да слушат една и съща история отново и отново. Освен това, повтарянето всъщност им помага при изграждането на езика, така че не се тревожете, ако са пристрастени към някоя книга (просто се уверете, че не е някоя, която не понасяте). Няма нищо по-мило от дете, четящо любимата си книга, разгръщайки страниците и имитирайки гласа ви.

Обсъждайте картинките

Не четете само думите, но правете и забележки и провокирайте детето да забелязва подробности. Колкото по-детайлна е илюстрацията, толкова повече за гледане има при препрочитане.

Следвайте историята

Докато децата се учат да четат, можете да следите думите с пръст докато четете и дори да се редувате при четенето. Запомнете обаче, че водещото при съвместното четене в такава възраст е вълнението от историята и забавлението, а не задачата за домашно или въпросник.

Спирайте четенето в най-напрегнатия момент

Поддържайте интереса им. Ако децата ви навлизат във възрастта, в която те предпочитат малко по-дълги книги с отделни глави или поредици с едни и същи герои (като „Ужасния Хенри“), оставете ги да искат още, като спрете четенето на най-интересната част. Телевизионните драми използват отворения край, за да са сигурни, че аудиторията им ще гледа отново утре, за да разбере какво се е случило. Детето ви ще реагира по същия начин.

Вал Стоева от “Детски книги” вече над година ежедневно чете на глас детски книги на сина си Даниел като част от проект “Експериментът”. В рамките на проекта тя ще следи реакциите на Дани към книжките, развитието му по отношение на речта, а по-късно и на желанието му за четене. Ако и вие сте включили четенето в живота на малчуганите си, непременно ни разкажете за вашите семейни читателски практики на editors@detskiknigi.com.

Превод: Мирослава Илиева