Как да организираш Хари Потър парти

Ако си прочел поредицата за Хари Потър и последвалите Приказки на барда Бийдъл, Фантастични животни и къде да ги намерим или пък Куидичът през вековете, сигурно и на теб ти се иска за малко да се потопиш във вълшебния магьоснически свят, описан в книгите. А какъв по-добър начин от това да събереш с всичките си приятели и заедно да се пренесете в света на любимия магьосник на поколения млади читатели? С малко помощ от родителите и подръчни средства това изобщо не би било невъзможно. Магията е в малките детайли!

#1 Поканата

За пръв път Хари Потър се сблъсква с магьосническия свят при получаването на писмото, че е приет в Хогуортс. Можеш да напишеш на ръка покани до своите приятели, адресирайки ги като писмото на Хари:

До г-ца/г-н …

София ул. …

Килерът под стълбите/Холът/Детската стая

…или да напишеш друг текст по свое желание.

Не забравяйте на използвате рециклирана или просто бежова или кафява хартия и пликове. А може и да си направите ръчно състарена хартия, следвайки инструкциите ни за пиратска карта.

#2 Как се стига до партито?

В плика с поканата можеш да сложиш импровизиран билет като този, който учениците от Хогуортс получават всяка година за Хогуортс експрес. Можеш да свалиш примерни от интернет или да изработиш на ръка свой отново от рециклирана, бежова или кафява хартия.

#3 Храна и напитки

„У семейство Дърсли никога не беше имал пари за лакомства и сега, когато в джобовете му дрънчаха злато и сребро, беше готов да си купи толкова десерти „Марс“, колкото можеше да носи… но жената нямаше „Марс“. Имаше обаче „Всякаквовкусови бобчета на Бърти Бот“, „Най-добрата надуваема дъвка Друбъл“, „Шоколадови жаби“, „Тиквен пай“, „Котелни сладкиши“, „Лакрицови магически пръчки“ и много други странни неща, които Хари не беше виждал през целия си живот. За да не се мине, той взе по няколко от всички и плати на жената единайсет сребърни сикли и седем бронзови кнута.“

(из „Хари Потър и философският камък“)

Може би ще ти е трудно да намериш шоколадови жаби с карти на магьосници, които наистина да скачат, или пък летящи лимонадени пчелички, но със сигурност можеш да импровизираш с някои рецепти, вдъхновени от лакомствата, предлагани в „Меденото царство“ в Хогсмийд или на празничните трапези в Хогуортс и в Хралупата. Не забравяй да надпишеш на ръка всяко едно от лакомствата, за да не се обърка никой!

Всякаквовкусови бобчета на Бърти Бот

В голяма купа изсипи различни желирани, захарни и шоколадови дражета. Твоят домашен микс с всякаквовкусови бобчета е готов! При това си лишен от риска да попаднеш на такива с вкус на ушна кал, трол или повръщано, както се случва все с горкия професор Дъмбълдор.

 „А сега — стига с тези въпроси! Предлагам да се заловиш със сладкишите. А! Всякаквовкусовите бобчета на Бърти Бот! На младини имах нещастието да попадна на едно с вкус на бълвоч и оттогава като че ли ми мина апетитът към тях… Но мисля, че ще е безопасно, ако си взема едно хубаво карамелено бобче, какво ще кажеш?

Той се усмихна и мушна в устата си едно златистокафяво бобче. После се задави и каза:

— Уви! Ушна кал!“

(из „Хари Потър и философският камък“)

Шербетови лимончета

Във втора купа изсипи няколко опаковки лимонови резенки. Лесно се намират във всеки супермаркет и се предлагат в жълто, оранжево, зелено и в други цветове.

Зъбопочистваща ментова дъвка

Любима на Хърмаяни Грейнджър, чиито родители са зъболекари. Всяка година им подарява за Коледа. Купи няколко опаковки ментови дъвки на ленти, след което смени техните опаковки с хартийки, надписани от теб на подходяща хартия и с подходящ магьоснически шрифт.

Тиквен пай

Може би най-популярният магьоснически сладкиш! За да го направиш, използвай следната рецепта:

Необходими продукти

За тестото:

 • 220 г брашно
 • 100 г студено масло, нарязано на парченца
 • ½ чаена лъжица сол
 • 30 г (2 супени лъжици) захар
 • 4-5 супени лъжици студена вода

За пълнежа:

 • 2 яйца
 • 160 г захар
 • 100 г течна сметана с 35% масленост
 • 1 чаена лъжица канела
 • ½ чаена лъжица смлян карамфил (подправка)
 • 610 г пюре от тиква

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в купа и се смесва със солта и захарта. В средата му се прави кладенче и се слагат нарязаното масло и 2 супени лъжици от студената вода. Започва да се меси и претрива през пръсти, докато брашното се смеси добре с маслото. Получава се смес, подобна на трохи. Добавят се още 2 супени лъжици от студената вода и месенето продължава, докато се получи твърдо, незалепващо тесто. Ако тестото не се събира на топка, се добавя още 1 супена лъжица студена вода. (При мен тестото стана перфектно с общо 5 супени лъжи вода. :)) Готовото тесто се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилника за 30 мин.

Докато тестото отлежава в хладилника, можете да приготвите пълнежа. Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и сметаната. Добавят се подправките и тиквеното пюре. Бърка се, докато се получи хомогенна смес.

Пуснете фурната да загрява на 180°С, с включен горен и долен реотан и вентилатор (ако имате такъв; ако ли не – не е фатално). От охладеното тесто се отделя парче (около 95 г) за направа на декорация. Останалото тесто се разточва на кръг с достатъчно голям диаметър, че да покрие стените и дъното на формата за пай. За да ви е лесно да разточите тестото, е най-добре да го поставите между два листа хартия за печене. С помощта на хартията много лесно се прехвърля във формата, където се притиска добре към стените и дъното.

Плънката се разпределя отгоре и от заделеното тесто се оформя декорация по ваше желание. Можете да експериментирате и да направите венец от есенни листа, светкавици или магьоснически пръчки. Сладкишът се пече 45 минути в предварително затоплената фурна. Тестото трябва да придобие златист цвят, а тиквеният крем да стегне.

Когато се извади от фурната, тиквеният пай се оставя да изстине напълно на стайна температура. След това се покрива с домакинско фолио и се прибира за една нощ в хладилника. Сервира се охладен. Добър апетит!*

Леден сок от тиква

Сервира се към всяко хранене в магьосническия свят, но е особено подходящ и за специални случаи. За направата му ти трябват само тиква, сокоизстисквачка и лед. Изстискай достатъчно сок от тиква, за да напълниш една кана. Сложи в хладилника да изстине. При желание добави захар или мед за подслаждане. Преди сервиране сложи в каната и лед. Готово!

#4 Украсата

Използвай подръчни материали. Голям надпис Хари Потър на стената, конфети в стил „Магийки-шегобийки от Уизли“, свещи, дори и незапалени, за да придават атмосфера, големи тенджери, облепени в черна хартия, за да имитират котли…

Използвай въображението си и превърни своята стая, хол или кухня в игрище за куидич, „Трите метли“, Голямата зала в Хогуортс, всекидневната на госпожа Уизли в Хралупата и пр.

#5 Облекло

В поканите впиши, че за партито се изисква специално магьосническо облекло. Вместо мантии можете да използвате обикновени черни халати, взети назаем от мама, баба или по-голяма сестра, но ако нямате налични и обикновени черни дрехи ще свършат работа.

Не забравяй обаче два ключови елемента: черната магьосническа шапка, която можеш лесно да изработиш от черен кадастрон, и вълшебната пръчка, за която ти е необходима обикновена тънка дървена пръчица, дълга една педя или малко повече.

 #6 Игри

Обикновено магьосниците и техните деца играят на магьоснически шах, наплюващи топчета, хапещо фризби или на куидич. Със сигурност с приятелите ти можете да измислите безопасни алтернативи на всяка една от тези игри, използвайки обикновен дървен шах, подскачащи или стъклени топчета, обикновено нехапещо фризби и метли от метличина с дълги дървени дръжки за играта на куидич. (Ако не знаете правилата, непременно се запознайте с тях в книгата „Куидичът през вековете“.)

Това са само няколко от идеите, чрез които да си организираш книжно парти по любима поредица. Сигурни сме, че твоите собствени идеи за Хари Потър парти ще бъдат далеч по-впечатляващи. Не забравяй да направиш много снимки и да ни ги изпратиш на editors@detskiknigi.com. Ако пък имаш други идеи за парти с любими книжни герои или вече си организирал такова, не се колебай – бързо ни ги сподели на горепосочения имейл.

Автор: Рада Тилкова