Как да броим дните до Коледа (вместо с адвент календар)

Декември е все по-близо. Оглеждаме витрините за празнични и зимни заглавия, фантазираме как ще накичим елхата и пуснем цветните лампички. Обмисляме как да направим месеца още по-вълшебен.

Т.нар. „адвент календар“ е популярен начин за отброяване на дните до Коледа. В последните години набира привърженици неговият книжен вариант – 24 издания, опаковани индивидуално, за всеки ден от 01.12. до Коледа. Разбираемо е защо мнозина родители предпочитат тази опция. Книгите се представят като най-ценния подарък, добавя се щипка магия към самия процес на разгръщане и четене. Такова решение за отброяване на предколедните дни обаче крие и някои недостатъци.

На първо място, децата бързо губят интерес към книгите, които получават. Четивата се възприемат като нещо ежедневно и на практика ефектът е обратен – губят стойност в очите на малчуганите.

Времето за прочитането им също не достига. Особено когато са включени новели, романи или нехудожествени книги. Известно е желанието на по-малките деца да слушат една и съща история отново и отново. Когато всеки ден получават нова книга, те нямат време да повторят друга, която харесват, а отлежаването и трупането на заглавия може да подейства демотивиращо.

Струва си да се отчете и финансовата стойност на подобен календар. Не всеки може да си позволи подобна инвестиция…Но истината е, че не е и нужно. Има още много прекрасни начини да поставите акцент върху книгите и четенето, като едновременно с това се забавлявате. Предлагаме ви цял куп идеи, които лесно могат да се вместят в ежедневния график. С тяхна помощ ще се насладите на достатъчно време с децата и ще ви е винаги интересно.

1. Напишете своя история. Можете да го организирате като семейно занимание, например всеки от семейството да измисля по 3 изречения, докато завършите приказката. А можете и да използвате различни материали за съчиняване на история. Карти с изображения на герои, места и предмети, листчета с опорни точки и др. Ако сте особено добри в съчиняването, можете да написвате заедно по една кратка глава всеки ден. Така до Коледа ще имате своя собствена книга.

2. Ден за преобличане като любим герой. Обсъдете кои са персонажите, в чиито образи искате да се превъплътите. Изберете подходящи дрехи (може и назаем от приятел), а после просто се позабавлявайте. Ако разполагате с повече време, тази идея може да прерасне в парти с маски, на което децата да дойдат, облечени като обичани герои.

3. Спретнете си книжна викторина. Въпросите могат да бъдат свързани с любимата книга на детето или с персонажи, приказни места, автори и др.

4. Вечер на литературни любопитни факти. Съберете интересна информация за заглавия, писатели, илюстратори, сюжети и какво ли още не.

5. Празнична размяна на книги. Нека детето ви си избере приятелче и размени с него празнична или друга книга по избор. След като произведенията са вече прочетени, насърчете пакостниците да споделят впечатленията и мислите си един с друг.

6. Пригответе си нещо за хапване, вдъхновено от детска книга. Има толкова много изкусителни лакомства от страниците, които всички сме искали да опитаме. Сега е моментът да си приготвите някое от тях! Например вкусни бонбони, шоколадов сладкиш, муминска вкусотия, сгряваща супа.

7. Поставете избран автор под прожекторите. Безспорно има автори, които са особено предпочитани. Изберете негови/нейни книги и си ги припомнете, научете повече за живота му/й и за времето, в което е писал/а.

8. Направете играчка за елха, вдъхновена от книга. Можете да я изработите от естествени материали, да нарисувате картинка върху неукрасена стъклена или пластмасова топка за елха или дървена плочка.

9. Книжна филмова вечер. Просто изберете книга, която има екранна адаптация. Прочетете първо нея или части от нея, а след това изгледайте филма заедно. Възможностите са наистина безброй! После можете да споделите кой вариант повече ви харесва и по какво се различават.

10. Поетична вечер. Поезията често остава встрани от полезрението ни. Има обаче великолепни поети, достъпни за деца, както и такива, които пишат специално за малките читатели. Потопете се в този различен, мелодичен свят. А след това можете да се пробвате да напишете и свои стихотворения. Не е нужно да са дълги или засукани. Могат да бъдат просто забавни.

11. Посетете библиотеката заедно. Там има цяло море от книги, между които можете да избирате. Постойте, почетете по малко от различни заглавия. Попитайте библиотекаря коя коледна книга препоръчва.

12. Направете си свои книгораздели. Има огромно количество видеа в интернет, от които да почерпите вдъхновение. Използвайте книгоразделителите през целия месец или ги подарете на приятели.

13. Впуснете се в азбучна игра. Всички помним онази игра, която може да се случи навсякъде и без никакви помощни материали. Нужно е само да повтаряте азбуката наум. При даден знак спрете и кажете буквата, до която се стигнали. Редувайте се да назовавате заглавия на книги и имена на герои със съответната буква.

14. Споделете любимата си история. Помолете детето да избере тази коледна книга, която му се струва, че всеки трябва да чуе. Нека я прочете в началото на часа на съучениците си. Или пък вие – на целия клас. Друг вариант е по-голямото дете да прочете подходяща приказка в групата от детската градина на по-малкото братче или сестриче.

15. Дарете книги. Колкото и да обичаме книгите, у всеки дом с деца има такива, които вече са надраснати или към които няма интерес. Подберете ги и ги занесете в градската или училищна библиотека, в близката детска градина или детско отделение. Поговорете за това защо е важно да споделяме.

16. Създайте комикс. Изберете книга, която харесвате, и нарисувайте кратък комикс. Включете най-важните събития и персонажи.

17. Направете плакат или картички с любими герои. Представете си ги в коледни дрехи. Можете да изпратите картичките на приятели, а ако сте се спрели на плакат – да украсите с него входната врата или детската стая.

18. Развихрете се в играта „Коя е книгата?“. Повечето от нас добре познават играта на филми. В нея участниците се редуват, като всеки измисля заглавие, което трябва да обясни с жестове и мимики. Използвайте заглавия на книги, вместо на филми.

19. Пренапишете финала на някоя история. Понякога книгите не завършват така, както ни се иска. Смятаме, че главните герои заслужават друга съдба или различна развръзка. Пренапишете или преразкажете един такъв край. Коя книга ще изберете?

20. Семейни снимки като от книга. Изберете любима коледна книга и пресъздайте сцени от историята в семейна фотосесия. Забавлявайте се с различни костюми. Не е нужно да бъдете във фото студио, за да натрупате спомени за цял живот.

21. Игра „Открий кой съм“. Напишете името на герой на листче и го залепете на челото на някой от семейството. Той не бива да знае какво е написано! Но има право да задава въпроси, на които останалите да отговарят с Да и Не. Целта е всеки да познае кой персонаж е.

22. Предизвикателство с акроними. Напишете свои акроними, като използвате буквите от заглавието на избрана книга. Опитайте да измислите хумористични и креативни фрази.

23. Интервю с герой. Представете си, че любимият герой на детето стои пред него. Престорете се, че му вземате интервю. Какви въпроси бихте му задали? Дискутирайте чувствата, мислите на героя и решенията, които взима.

24. Поставете си книжни цели за следващата година. Споделете какво сте успели да прочетете тази година, кои заглавия са ви харесали и кои – не, кои са ви изненадали и дори кои не сте могли да завършите. Помислете какво ви се иска да прочетете през 2024 г, коя книга искате да ви подарят, кои библиотеки и книжарници искате да посетите.

Предложенията ни са достатъчни, за да запълните с тях целия коледен календар. Но вие можете изберете тези, които пасват на семейството ви, да ги редувате с лакомства или други занимания. Най-важното от всичко е да покажете на децата, че магията се сътворява винаги, когато сме заедно.