Как чете… Мария Колева

Представи се! Здравейте! Аз съм на 8 години и съм от гр. Хасково. Уча в ОУ „Св. Климент Охридски“ и съм във втори клас. Тренирам спортна гимнастика и акробатика, а също така свиря на пиано. Имам малка сестричка, която се казва София.

Какво са книгите за теб? Обичам да чета през свободното си време. Книгите за мен са „прозорец към света“, защото от тях научавам много интересни неща.

Какво четеш в момента? В момента чета книгата „Девет хремави планети“.

Коя е любимата ти книга? Любимата ми книга до момента беше „Малката голяма Божана и една приказка от живота“, но и тази, която чета в момента, много ми харесва.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Обичам да чета в стаята си, защото там е тихо и спокойно.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Искам да приличам на Елмър от книгата на Дейвид Маккий, „Елмър“.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? С приятелите от класа обсъждаме книгите, които четем. Чета с удоволствие книгите, които ми препоръчат.

elmerИма ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?

„Елмър“ на Дейвид Маккий, защото е много поучителна.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Харесва ми, защото илюстрациите също са много интересни и забавни.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Да, дори ако книгата не е много голяма, се е случвало да я прочета цялата.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров? Бих взела повече от една книга, за да не скучая.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Питам родителите си.

Четеш ли книги от библиотеката? Понякога вземам книги от библиотеката, но предпочитам да си колекционирам книгите, които чета. А понякога си разменяме книги с приятелки.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Чета за удоволствие.