Как чете… Лора Йорданова

Представи се! Казвам се Лора, на 10 години съм и уча в 4 „б“ клас на СОУ “ Свети Седмочисленици“, гр. Пловдив.

Какво са книгите за теб? Аз съм едно от децата, на които се чете от невръстна възраст. Майка ми разказва, че е започнала да ми чете още когато съм била на 8 месеца. И досега всяка вечер ми чете, това си е наш ритуал преди да си кажем „Лека нощ!“. Аз също си чета отделна книжка – в свободното си време, в междучасията и през ваканциите. Обичам мириса на новата книга. Затова обожавам да ходя в книжарници и библиотеки.

Какво четеш в момента? В момента чета една страшно интересна книжка на Кели Маккейн – „Ментова целувка“. Чета всички книги от поредиците на този автор.

Коя е любимата ти книга? Моята любима книга е „Тайната градина“.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Обичам да си чета в леглото.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Искам да бъда като Мери, героинята от „Тайната градина“ – смела, любознателна и всеотдайна.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Да. Обсъждам и показвам книгите, които чета, на моите приятели в училище.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Винаги съм препоръчвала книгите на Роалд Дал. Изчела съм всичките, дори по няколко пъти.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Ами, не е важно за мен да има илюстрации. Така мога сама да си представям картините и героите, които се описват.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Зависи от книгата. Ако е много интересна, трудно я прекъсвам.

Коя книга би взел със себе си на самотен остров и защо? Ако има вариант да са повече – да, но ако е само една, не мога да реша коя да бъде тя.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Питам мама какво означава.

Четеш ли книги от библиотеката? Чета книги основно взети от библиотеките. Аз съм читател на библиотеката в читалището ни от 5 годишна. Имам си мой картон и още оттогава всеки месец си взимам книжки. Когато бях в първи клас се записах и в Градската библиотека „Иван Вазов“. От там също взимам много нови заглавия и помагала за училище.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Основно чета за удоволствие и затова предпочитам аз да избера книгата. Но се случва да чета и по задължение, когато госпожата ни даде някаква книга, която трябва да прочете целия клас, и след това я обсъждаме. Сега ни е поставила за задача да си намерим и прочетем „История на България в приказки и разкази“ от Ангел Каралийчев. Тази книга ми е малко трудна и неразбираема и затова я четем вечер у дома и обсъждаме неясните за мен неща.