Как чете… Емануила

Представи се! Казвам се Емануила и съм на 13 години. Мястото, където живея и уча се намира в близост до езерото Вая. Много красива природа. Обичам книгите и четенето. Това показвам с моите участия в различни мероприятия в училището, като рецитали, драматизации, роли на герои от приказки. Участвах в различни инициативи, свързани с усвояването на българския книжовен език, както и в седмицата на националното четене през месец декември 2015 г. Участвах и в „Бисерче вълшебно“ 2016.

Какво са книгите за теб? Книгите са важни. С хубави съдържание и сюжети, с различни герои – добри и лоши. Книгите ми помагат да чета по-добре.

Какво четеш в момента? В момента чета стихосбирката от Христо Ботев.

Коя е любимата ти книга? „Търговецът“.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Любимо мое място за четене е кварталната библиотека при леля Мита, която е много добра и ми помага в избора на книга.

На кой литературен герой искаш да приличаш? На героинята от „Спящата красавица“.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Да, разказвам на моите приятели каква книга съм прочела и за какво се разказва в нея. Те са ми приятели и приемам препоръки от тях.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Да, има книги, които се препоръчва да бъдат прочетени по няколко пъти като стихосбирката на Христо Ботев.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Важно е за мен, защото те ми дават представа за природата, пейзажа и героите.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Мога да спра да чета само ако книгата не е интересна.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров и защо? „Красавицата и звярът“, защото ми доставя удоволствие да я препрочитам и да чета как доброто побеждава.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Търся помощ от учител, възпитател или ползвам речник.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, вече Ви отговорих на въпроса по-рано.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Чета за удоволствие. И много ми харесва четенето.