Как чете… Делчо

Представи се! Роден съм през 2003 г. в гр. Бургас. Ученик съм в ОУ „Васил Левски“, 6. клас. Обичам книгите и четенето. С моята учителка по български език и литература и класен ръководител участвахме в седмицата на четенето, както и в мероприятията, свързани с усвояването на книжовния български език. Имам поощрителни награди за участие. Участвам в много мероприятия, свързани с извънкласните и извънучилищните мероприятия. Имам участия с роли в драматизации, рецитали и конкурси, свързани с литературни четения.

Какво са книгите за теб? Книгите са важни. От тях научаваме за различни поведения на героите. Възпитават ме в доброта, човечност и други добродетели. Карат ме да различавам доброто от злото.

Какво четеш в момента? „Щастливият принц“ от Оскар Уайлд. Независимо че го изучаваме по литература в училище, на мен много ми допада и затова го препрочитам.

Коя е любимата ти книга? Разказът „Косачи“ от Елин Пелин.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Любимото ми място за четене е училището, тъй като атмосферата е подходяща за това. Чета на различни места. Такова едно място е край езерото Вая.

На кой литературен герой искаш да приличаш? На герой от произведението „Малкият принц“.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Да, обичам да обсъждам книгите, които чета. Също така приемам препоръки от приятелите си.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Да, има. Например „Косачи“ от Елин Пелин. Просто е красиво и увлекателно.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Да, по този начин си представям героите, пейзажите и природната картина.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Предпочитам да прочета главата до края.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров и защо? „Принцът и просякът“ от Марк Твен. Бих взел тази книга, защото прочитайки я, ще ми напомня за богатство и бедност. В трудните моменти просто ще ми служи за поука.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Споделям с госпожите за помощ или разгадавам контекстно съдържанието.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, чета книги от библиотеката.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Чета за удоволствие и обогатяване на речниковия си запас.