Как чете… Божидара Чернева

Представи се! Аз съм във втори клас на Основно училище „Свети Климент Охридски“, живея в Хасково и ходя на училище от 13:00 до 17:05, или пък до 16:20. Моята учителка е Минка Соколова и е много добра. Имам страхотни съученици.

Какво са книгите за теб? Книгите за мен са нещо, без което никой човек не може. Те са част от нашия живот. Те са хубаво нещо, което ни отваря много врати занапред. Те ни научават да бъдем приятели, да се уважаваме и да не обиждаме. Това са книгите за мен.

Какво четеш в момента? В момента ще чета книга от наградата „Бисерче вълшебно“. Един мой съученик ми я даде и името й е „Азбучни гатанки“. Прочела съм седем от номинираните книги и ще ги изброя: „Малката голяма Божана и една приказка от живота“, „Грузулак“, „Елмър“, „Девет хремави планети“, „Малки същества“, „Лоената свещ“, „Детективите Агата и Лари“.

Коя е любимата ти книга? Моята любима книга е „Грузулак“, защото мишката в тази книга има въображение и се изправя пред най-големите си врагове като измисля Грузулак. Всъщност се оказва, че той е истински и е смеска от много животни. И не какви да е животни, а животни, от които мишката я е страх.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Моето любимо място за четене е моята стая, на тихо. Обичам да чета на леглото или на стола, защото столът се върти. Затова обичам да седя и да чета на стола. Това е моето любимо място за четене.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Аз искам да приличам на Пипи Дългото чорапче, защото тя е много смела, умна, забавна и много силно момиче. Тя може да се справя с всичко и даже има кон и маймуна. Макар да е без майка и баща, тя си представя, че майка й е ангел, а баща й цар на остров.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Да, обсъждам ги и приемам тези препоръки. Например, като прочетох „Девет хремави планети“, накрая беше написано да пазим земята чиста. Аз го правя отдавна, но пак си го правя и не спирам.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Да. Книгата е „Девет хремави планети“ първо, защото е много забавна и второ, защото има нещо, което може да научи всички да правят.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Да, важно е, защото макар да чета, това което е написано, те ми придават удоволствие. Ако не разбирам нещо, илюстрацията прави така, че да го разбера.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Не знам, винаги е различно.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров? Бих взела много книги. Няма да е една, за да може да не ми е самотно и защото обичам да чета.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, чета книги от библиотеката. Цяло лято го правих.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Аз чета книги за удоволствие, защото ми харесват и никой не може да го отрече. Наистина ми придават удоволствие, защото са забавни и учат на много неща, например на приятелство.