Къде гостува „Забавното лятно четене 2012“?

Може ли четенето да се превърне в празник? Разбира се, особено ако е свързано с много игри и забавления!

Весело започна и кампанията „Забавното лятно четене“, на която „Детски книги“ и „Аз чета“ са медиен партньор. В няколко поредни дни децата от Плевен, Русе, Варна, Бургас и Стара Загора се запознаха с идеята на онлайн читателския дневник, срещнаха се с посланици и приятели на кампанията и се веселиха заедно.

След като на 5 юни в детския отдел на Столична библиотека вицепрезидентът Маргарита Попова постави началото на кампанията, бяха обявени новите посланици на четенето в София – Ивайло Захариев и Стефка Янорова (известни български актьори) и Маги Благоева (детски автор).

В Плевен с титлата бяха удостоени поетесите Валя Атанасова, Витка Витанова и журналистката Татяна Любенова, а в Русе – д-р Адриан Райков (зам.-областен управител), Валентин Борисов (председател на УС на “Обществен фонд – Русе”), Дора Медникарова (преводач от естонски език, превела една от любимите на децата книжки „Маншон, полуобувка и мъхеста брада“ от Ено Рауд), Пламен Абаджиев (издател и писател) и Росица Минковска – Деведжиева (режисьор на театрални постановки за деца).

Във Варна децата от Игралница – занималница и руското училище се срещнаха с актрисата Елица Матеева – посланик на четенето за Варна от миналата година, която бе подготвила за децата много стихчета и приказна викторина. Към нея се включиха местната детска авторка Райна Пенева и журналистът и детски автор Елена Владова. Г-жа Владова пожела на децата да прочетат повече от 178 книги, с които в предишното издание Микаела Димитрова от Варна спечели приза „Най-четящо дете за лято 2011“.

На откритата сцена „Охлюва“ в морската градина Наталия Коцева – директор на РБ „П.К. Яворов“ даде старта на кампанията в град Бургас. Начело на инициативата застанаха кметът на общината – г-н Димитър Николов, който лично се ангажира Бургас да стане най-четящият град за лято 2012 и г-н Константин Гребенаров,  спечелил като малък награда за най-много прочетени книги от библиотеката в Созопол. Посланици на детското четене в морския град станаха и г-жа Милка Харизанова (ст. експерт по български език и литература РИО Бургас), местната детска авторка Стоянка Грудова, според която децата ще четат повече ако им се забрани това, както и актьорът и поет Пейо Пантелеев.

Петият град, в който „Забавното лятно четене 2012“ бе представено пред малките читатели, бе Стара Загора. Прекрасната зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се изпълни с над 100 деца и техните родители. Старт на кампанията даде Директорът на библиотеката – г-жа Снежана Маринова, която се похвали, че детският отдел на библиотеката има над 900 читатели и книжките през лятото не достигат (нещо, в което сме напълно убедени покрай работата ни в кампанията „Читателска щафета“ със страхотните служители от детски отдел!). Г-жа Маринова отличи с грамота и книги най-активния читател от детския отдел на библиотеката – Тифани Кънева, ученичка във ІІ ОУ „Петко Р. Славейков”, която грабна и значка за СУПЕР ЧИТАТЕЛ в „Читателска щафета“. Посланици на детското четене в Стара Загора станаха Татяна Димитрова (началник на Регионалния инспекторат по образование) и писателката Мария Донева, която прочете на децата откъс от своя любима детска книжка. Към инициативата ще се включат и доц. Алексей Стоев (астроном и физик) и Дарин Петков – директор на Кукления театър.

Очаквайте още интересни новини около кампанията „Забавното лятно четене 2012“, не забравяйте да се веселите и…да четете книжки, с които да попълните своя онлайн читателски дневник.