Къща музей „Иван Вазов“ – София получава престижното отличие „Златна монета“

Отличията „Златна монета“ за принос в развитието на българската наука и култура ще бъдат връчени на тържествена церемония в къща музей „Иван Вазов“ в София на 1 март от 16:00 часа. Сред тазгодишните носители е и къща музей „Иван Вазов“.

Престижните награди на Съвета на европейската научна и културна общност се присъждат ежегодно на обществено признати представители на българския научен и културен елит, както и на държавни и обществени институции и организации с принос в сферата на науката и културата. Специалната монета, изработена в Монетния двор на България, е със златно покритие, като на лицевата й страна е изобразена разтворена книга – символ на човешкия прогрес, а на обратната страна са изписани букви от Глаголицата.

Носители на отличието през годините са Националният литературен музей и къщите музеи на Емилиян Станев във Велико Търново и на Петко и Пенчо Славейкови в София, които също както къща музей „Иван Вазов“ са част от структурата на Националния литературен музей.

Традиционното „Вазово утро“, което тази година е под знака на 140-годишнината от Освобождението, ще се проведе на 2 март от 11:30. Стихове на Патриарха на българската литература ще рецитират възпитаници на няколко столични училища, а участниците ще имат възможност да представят и свои авторски творби.

На националния празник 3 март къща музей „Иван Вазов“ ще приема посетители от 10,00 до 17,00 часа.