Юлия Спиридонова и Капка Кънева са българските номинации за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ 2021

Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева са българските номинации за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ 2021.

На 21 октомври 2020 г. журито от Шведския съвет по изкуствата представи списъка с номинираните писатели, илюстратори и организации за 2021 година. В него намират място 263 кандидати от 69 страни на 6 континента.

“Сега повече от всякога децата и младежите се нуждаят от достъп до литература, която им представя света в перспектива. Списъкът с номинирани за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ е с изключителни обхват, качество и разнообразие”, казва председателят на журито Буел Вестин.

Номинациите от българска страна се правят от фондация „Детски книги“, която бе избрана за номиниращ орган от България в края на 2015 година, когато излъчи и първите успешни български номинации за „Астрид Линдгрен“ (2017) – писателката Юлия Спиридонова и художникът Любен Зидаров.

Пълният списък с номинации може да бъде видян на https://alma.se/en/nomination/candidates/.

Лауреатът на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ ще бъде обявен на 13 април 2020 г.

Номинациите за наградата са златна мина за съвременна международна детско-юношеска литература и се изготвят благодарение на усилията на над 100 номиниращи организации от цял свят.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро). Сред досегашните 17 носители са Шон Тан, Хюс Кайер, Морис Сендак, Кристине Ньостлингер, Катрин Патерсън и Мег Рософ. Последният носител на наградата е корейката Хина Бек.