Яв Кафяв, Ерлен Черен и Ина Синя – цветни герои на хоризонта

Ако сте попадали на детски книги от скандинавски писатели, вероятно сте наясно – те пишат честно, увлекателно и въобще не се свенят да засягат важни житейски теми. Сред любимите ми примери, наред с Астрид Линдгрен и Туве Янсон, стоят Мария Пар, Ендре Люн Ериксен, Турюн Лиан, Оле Лун Киркегор. В тяхната компания смело се включва Хокон Йовреос – автор на книгите „Яв Кафяв“, „Ерлен Черен“ и „Ина Синя“ (изд. „ФЮТ“).

Яв Кафяв

От половин година Яв живее с родителите си в малко селце. При пренасянето майка му го убеждава, че ще бъде с дядо си всеки ден, но дядо му умира. Докато чака родителите си да се погрижат за погребението, Яв намира в мазето на леля Ранвай кафява боя. С нея планира да боядиса колибата, която строят с приятеля му Ерлен. Само дето плановете му са осуетени от местните хулигани Антон, Рюбен и сина на свещеника. Те ожесточено рушат колибата, а при опита да им се опълчи Яв бива подгонен и намира убежище при съученичката си Ина.

Докато гледа филм за супергероя Рей-Х, на Яв му хрумва чудесна идея – да отмъсти на хулиганите, които тормозят и него, и семейството му, като боядиса колелото на Рюбен с кафявата боя. Маскиран като супергероя Кафяв, той се залавя за работа. Изненадата на Яв е огромна, щом и колелото на Антон е боядисано тайнствено – този път в черен цвят. Докато разказва на приятеля си Ерлен, Яв разбира кой е другият супергерой. Щом на хоризонта се появява и Синята отмъстителка, нещата стават сериозни!

„Яв Кафяв“ на пръв поглед е странна книга, каквато изобщо не очакваш. Напълно честна и откровена, на моменти смешна. Най-напред ме изненада стилът на автора – стори ми се телеграфен, твърде обран. Начинът, по който Яв приема загубата на дядо си, също беше неочакван – без сълзи и драми, някак отчуждено, отстрани. Това привидно безразличие на момчето кара читателя да се замисли за мъката – как всеки от нас приема подобни предизвикателства, какво го кара да продължава напред.

Докато Яв е твърде прям и наивен, а Ина – супер умна, Ерлен пък обича да преувеличава и винаги да има, да знае, да може повече от другите. Това често води до комични ситуации, видими за окото на читателя, макар Яв да е почти сигурен, че думите на Ерлен са самата истина. Хокон Йовреос поставя началото на здраво приятелство между трите деца, което разцъфтява в:

Ерлен Черен

Когато човек познава героите, лесно се потапя в разказа за Ерлен и мечтата му да бъде известен. Тази мисъл му хрумва, когато пред бакалията в селото спира лимузина с тъмни стъкла. В нея се вози ново и твърде интересно момиче. То разказва, че майка й е супер богата и известна, имат множество имоти по целия свят и какво ли още не, а вероятността да останат в селото е нищожна, освен ако в него не живеят значими личности.

Междувременно, стремежът на Ина да бъде детектив взема неочакван обрат – тя решава да шпионират новите обитатели на старата селска пекарна. Приятелите й са впрегнати в разследването, но единствен Ерлен успява да проникне в къщата на врага, който се оказва…  Санди, непознатото момиче от бакалията.

Впечатлен от новата си позната, Ерлен решава да подпомогне оставането й в селото, като получи своите 5 минути слава. В плановете му, почти провалени от липсата на музикален талант, се промъква образа на кметската кокошка – шампионка в кокоши конкурс. Замисълът на Ерлен включва кражба, тайно отглеждане в гаража на баба му и победоносно връщане с помощта на момчето. Светкавици! Статии във вестника! Светло бъдеще за Ерлен! Какво може да се обърка при такъв перфектен план? В-С-И-Ч-К-О!

Кокошката е открадната от супергероя Черен, скрита на сигурно място през нощта, но за зла беда Ерлен се разболява много лошо – тресе го треска и не може да стане няколко дни от леглото. Когато се възстановява, той разбира, че кокошката на кмета е изчезнала! Някой си е позволил да открадне шампионката и трите деца трябва да разберат кой е крадецът. Макар да го откриват сравнително лесно, прибирането на откраднатата кокошка се превръща в трудна задача.

„- Хм… – приближи се магазинерът и погледна плаката. – „Помогнете на бедните деца в Швеция“? – прочете той на глас. – По-голяма глупост не бях чувал. В Швеция няма бедни деца.

– И аз така смятам – присъедини се Ерлен. – В други страни са много по-бедни.

– Значи ще променим плаката – сви рамене Ина.“

Решаването на проблема включва продажба на гофрети, уоки-токита, любопитни журналисти и Ерлен, който никак не е доволен накрая.

Писателят разплита сюжетните нишки много умело, за да доведе читателите до смешен, неочакван, впечатляващ финал. Докато действието се развива, под повърхността минават важни теми, представени единствено чрез илюстрациите на Йойвин Туршетер, но напълно необходими за изграждането на пълнокръвни образи: майката на Ерлен е в инвалиден стол, а баща му не е заминал да свири с групата си. Неизказаното, но видяно в илюстрациите, помага читателя да разбира Ерлен по-добре, но и да се чуди как се справя със ситуацията.

„Ерлен Черен“ е хем забавна, хем има напрегнат сюжет, а героите са три напълно обикновени деца, каквито се срещат на всяка улица, във всяко населено място. Единствено въображението им работи на пълни обороти, което понякога ги поставя в нетипични ситуации. А, да, имат си и колиба, за която си струва човек да се разправя с разни хулигани.

Ина Синя

Третата книга за Яв, Ерлен и Ина е абсолютно великолепна. Героите вече са добре познати, както и животът в малкото селце. Главен герой тук е Ина – Синята отмъстителка, позволила си да боядиса кашоните в мазето на бившия свещеник с боя заради разрушената колиба.

Майката на Ина работи в общината и отговаря за коледния базар. Бащата пък губи работата си и, докато търси нова, не обсъжда проблемите с останалите, а действа на принципа „Казах и решихме“.

Докато семейството на Ина търси как да се справи с предизвикателствата, местната преса гръмва с интересна новина: богаташът Том Петел ще строи ферма за кокошки на хълма над селото. Бащата на Ина счита новината за прогрес, майката не е доволна от бъдещия трафик и миризма, а Ина осъзнава, че колибата им ще бъде разрушена.

„- Ама защо общината е толкова глупава? – не се стърпя Ина. – Не е честно да разрушат колибката на три беззащитни деца! Нали ти работиш в общината, направи нещо!

– Не решавам аз – отвърна майка й. – Кметът е шефът.

– Значи трябва да говоря с кмета – заяви Ина.

– Не можеш да се бориш с всичко – поклати глава майка й. – Веднъж като се вземе решение, няма връщане назад. А сега лягай!

– Но нали все казваш, че хората трябва да говорят и да не си мълчат – погледна я изпитателно Ина.“

Ина, Яв и Ерлен решават да намерят начин да спрат „прогреса“. Опитват да накарат жителите да подпишат петиция против фермата за кокошки, но успехът не е никак голям. Решават, че ще организират и томбола със сладкиши по време на коледния базар, за да спечелят много пари и да откупят парцела от Том Петел. Междувременно Ина се сближава с госпожа Уанг – връща котката й, която непрестанно изчезва, а тихата дама я черпи с чай и я учи да прави оригами жерави. По време на тези срещи й разказва за кмета и неговия близнак, които е гледала като млада.

Сюжетните нишки се движат успоредно, като карат читателя да следи няколко „фронта“ едновременно. Семейните трудности на Ина, приятелството с възрастната госпожа и научените уроци, а и спасяването на колибата от кокошия магнат превръщат срещата с „Ина Синя“ в истинско зрелище. Този вълнуващ и на моменти смешен спектакъл по никакъв начин не подготвя читателя за грандиозния финал, който показва значението на думи като честност, почтеност, смелост и сила на волята.

Трите книги, написани от норвежеца Хокон Йовреос, илюстрирани от Йойвин Туршетер и преведени великолепно от Стела Джелепова, са неочакван скандинавски полъх сред книгите за деца над 9 години. Уж обикновените истории помагат на читателите да открият себе си, да преживеят трудностите на героите – обикновени деца като тях, намерили как да се борят с несправедливостите. И трите книги поставят важни въпроси – за загубата, добротата, несъответствията между думи и действия, подкупността и значението на приятелството.

Когато пристъпвате към поредицата, направете го с открито сърце и, ако в началото ви се стори твърде странна, дайте й шанс. Няма да съжалявате!

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.