Изобретателността може всичко!

Обичайно свързваме книгите за най-малките с буквално съдържание и реалистични или твърде опростени изображения. А дали в изданията за дребосъците все пак има място за щипка хумор и забавление? Ако попитаме изд. „Клевър Бук“, то отговорът би бил – и още как!

Доказателство за това са двете книги „Аз мога всичко!“, написани и илюстрирани от Яз Акура. Те са смешни, цветни, с кратки изречения и изчистени рисунки. Нищо необичайно, бихте казали вие, но нека продължа. „Аз мога всичко!“ предлагат да мъниците възможност за игра и изненада, неусетно научаване на различни категории, а също и важно, насърчително послание.

     

На страниците от твърд картон всичко е възможно! Костенурката задминава леопарда, овцата се сдобива с благородни рога, кокошките политат, а зебрите се оцветяват. И ако това ви звучи твърде абстрактно, бързам да ви уверя, че не е. В действителност е напълно възможно…с правилната настройка и кураж, с готовността да се намери решение и на най-трудния проблем. Така децата се замислят без готови съвети и указания, че може би наистина могат всичко!

Също толкова съществено е, че чрез книгите се учат какво е хумор. Хрумките в „Аз мога всичко!“ наистина са смешни и същевременно достъпни за малките наблюдатели. Разбира се, не очаквайте 2-годишното ви дете да се търкулне от смях още при първия поглед към илюстрациите. То по-скоро би се възрадвало от вашата реакция. Но именно така ще започне да се досеща какво е закачливо и забавно, кое прави дадена случка смешна.

Възможността за прилагане на игровия подход е още едно от достойнствата на тези книги. Освен че са отпечатани на дебел и здрав картон, форматът им е изключително удобен за малки ръце. Издърпващите се елементи на всяка страница увличат децата и разчупват четенето и разглеждането, както и самите случки. Това, което отначало изглежда озадачаващо, намира своето обяснение веднага щом се издърпат подвижните части. Тази игра е не само интересна, но и физически извежда четенето извън рамките на страниците.

Последно, но не и по важност, двете книги отварят поле за допълнително обогатяване с познания, съобразени с възрастта на децата. Можете да им покажете какво значи „цветен“ и „черно-бял“, какво е  „висок-нисък“, „бърз-бавен“, „малък-голям“. На друг етап да обясните, че кокошките наистина не летят, за разлика от болшинството птици. Да разграничите домашни от диви животни – котката, да речем, няма нужда от грива, за разлика от лъва, и е значително по-малка. Да посочите как някои животни ходят и бягат, други летят, а трети могат само да подскачат или пълзят. Още по-забавно ще се получи, ако насърчите малчуганите да покажат как бягат, скачат и пълзят самите те!

Книгите предлагат още варианти на игра, свързани с цветове, форми, броене, сравняване и др, които са изцяло подвластни на въображението ви. Подходящи са за всички любопитни мъници, може би дори повече за тези, които рядко проявяват интерес към книгите и стандартното четене на кратки истории. Затова, ако обичате да се забавлявате с дребосъка си, книгите „Аз мога всичко!“ най-вероятно са точно за вас!

Разгърнете страниците с видеото на „Клевър бук“: