Изненадващата развръзка на Седмицата на грамотността 2015

Снимка: ELINET

От 8 до 15 септември 2015 г. в цяла Европа се проведе „Седмица на грамотността“ 2015. Инициирана от Европейската мрежа за политики, свързани с грамотността (ELINET), в европейската седмица се включиха редица организации с проекти, насочени към повишаването на грамотността сред подрастващите. Един от домакините на тези събития бе и град Велико Търново, за чиито интересни инициативи можете да прочетете тук.

Европейската „Седмица на грамотността“ 2015 завърши на 17 септември с грандиозно събитие в Bronks Youth Theatre, Брюксел, на което присъстваха комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, комисарят по въпросите на заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност Мариане Тайсен, г-жа Барбара Буш и НКВ принцеса Лаурентин ван Оранйе – посланик на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността.

Заключителното събитие започна с въпроса на комисар Наврачич: „Как да се изправим пред предизвикателствата на бъдещето, когато 1 на всеки 5 европейци среща затруднения в ограмотяването?“ И макар на този въпрос да не бе даден директен отговор, в рамките на събитието бяха набелязани различни начини за справяне с тези предизвикателства.

Сред лекторите бе Роб Адамс, основател на компанията Six Fingers, който постави акцент върху иновациите и мисленето „извън шаблона“. „Безболезненото решение няма да накара никого да се размърда“ – заяви той, очертавайки начините да се реши толкова голям проблем като неграмотността в Европа. На сцената се изявиха и Сам Райли – бивш затворник, който споделя как се е научил да чете в зряла възраст след излизането си от затвора и как това е променило живота му. Глория Перез Салмерон – президент на IFLA* – споделя как 65 000 обществени библиотеки в Европа могат да „помогнат да се създаде нов свят, в който всеки може да чете и пише“.

Освен вдъхновяващите речи, по време на заключителното събитие се проведе и церемонията по връчване на първата Награда за иновативност в Седмицата на грамотността. Критериите за оценка, базирани на „иновация“, „обхват на достигане до аудиторията“ и „използвани ресурси“, позволr номинирането на три от проектите, регистрирани в системата за участие преди 16 август 2015 г.:

  • Значимостта на грамотността – Финландски съвет за бежанците, Хелзинки, Финландия: Неразбираем и нечетивен текст е отпечатан във финландски вестници с въпрос: „Как се чувствате, когато не можете да прочетете текст?“
  • Граматика на пътя – 63 ОУ „Христо Ботев“, София, България: Учениците на г-жа Лилия Стоилова изготвят пътни знаци с граматичните правила и предизвикват пешеходците да преминат, ако знаят правилата.
  • Ние създаваме истории – ByL InEdu, Валенсия, Испания: Конкурс за създаване на микроистории, които после са превърнати в дигитални истории посредством Scratch.

Победителят в надпреварата за първия приз на Наградата за иновативност в Седмицата на грамотността бе избран от публиката по време на самото събитие чрез приложението Buzzmaster. С огромна радост отбелязваме, че присъстващите в Bronks Youth Theatre отличиха българският проект „Граматика на пътя“, а наградата бе връчена лично от НКВ принцеса Лаурентин ван Оранйе.

Вижте видеото за проект „Граматика на пътя“, изготвен от екипа на 63 ОУ „Христо Ботев“:

Очаквайте интервюто ни с г-жа Лилия Стоилова и възпитаниците ѝ, а дотогава разгледайте и снимките от събитията във Велико Търново, посветени на Седмицата на грамотността:

* IFLA – Международна федерация на библиотечните асоциации