Изложба в British Library ще отбележи 20-годишнината от публикуването на Хари Потър

Британското издателство Bloomsbury обяви плановете си за отбелязването на 20-годишнината от публикуването на първия роман за Хари Потър, „Хари Потър и философският камък“ на 26 юни 2017 година.

Едногодишната кампания включва публикуването на 4 отделни издания на „Хари Потър и философският камък“ за всеки от домовете в Хогуъртс – Грифиндор, Хафълпаф, Рейвънклоу и Слидерин. Корицата на всяка от книгите ще бъде с герба на съответния дом, а изданията ще включват специално създадено допълнително съдържание и ръбчета на страниците ще бъдат обагрени в цветовете на домовете.

Акцентът в отбелязването на книжния юбилей ще бъде специалната изложба в British Library, вдъхновена от шедьовъра на Дж. К. Роулинг и организирана съвместно с Bloomsbury. Тя ще бъде открита на 20 октомври 2017 година и ще е първата изложба в библиотеката, посветена само на една поредица от жив автор.

Експозицията ще отведе посетителите на омагьосващо пътешествие из историите за Хари Потър и ще включва от средновековни описания на дракони и грифони до информация за произхода на философския камък. Изложбата ще разказва също и историята на магията по света чрез колекция от магьоснически книги, ръкописи и предмети в комбинация с истински съкровища от сбирките на British Library и непоказвани материали от архивите на Bloomsbury и Дж. К. Роулинг.