История за коронавируса: детска книга (достъпна за свободно сваляне)

„Важно е да говорим с децата и да им поднасяме информация спокойно и без заобикалки, разбираемо и неподправено, без обаче да им създаваме впечатлението, че проблемът е пренебрежим или че разполагаме с „вълшебни“ решения, които съвсем скоро ще ни осигурят щастлив край. По-добре да говорим ясно и откровено… (Мария Антонела Костантино)“

Докато ние, възрастните, търсим начин да живеем според ограниченията, наложени ни от пандемията от COVID-19, не трябва да забравяме, че децата също имат право да знаят за опасностите от коронавируса, но без да им създаваме страх и стрес.

На най-малките понякога им е трудно да разберат защо не могат да ходят на училище, в детската градина или да се срещат с приятели и да карат колело в парка. Книгата „История за коронавируса“ (изд. „Просвета“), налична за свободно изтегляне, е предназначена за деца над 2-годишна възраст.

Тя цели да подкрепи родителите и учителите, които трябва спокойно и без заобикалки, с правилните думи и емоции да обяснят на най-малките какво е това „чудовище“, заради което не могат да излязат навън и да правят обичайните за тях неща.

„Какъв по-добър начин да изразим и споделим чувствата и преживяванията си от това да прочетем една история заедно? Така се роди книгата, която предстои да прочетете; с подкрепата и незаменимите предложения на група колеги и под перото на психолога и терапевта Франческа Дал’Ара (която от дълги години работи в звеното за деца с множествени увреждания). Представяме ви една обикновена история за една сложна ситуация.“ (Мария Антонела Костантино, завеждащ звеното по детска и юношеска невропсихиатрия към „Поликлинико ди Милано“)

Малката Маги рисува чудовища – животът й се е преобърнал с главата надолу заради коронавируса. Малката героиня е убедена, че чудовището е огромно, щом плаши толкова много възрастните. Сгушени в леглото, мама разказва на Маги как се е появило миниатюрното чудовище, къде обича да се крие и как пътува по света.

Спокойно, но ясно, майката предлага възможни решения на предизвикателствата – как да поиграят, как да организират деня си и как Маги да поговори със съучениците си.

Автор на „История за коронавируса“ е Франческа Дал’Ара – италианскa психоложка и терапевтка в болницата „Поликлинико ди Милано“. Идеята за създаването на книгата е на Мария Антонела Костантино, завеждащ звеното по детска и юношеска невропсихиатрия в същото медицинско заведение.

Илюстрациите пък са дело на Джада Негри, преподавателка в Европейския институт по дизайн в Милано, Италия. Книгата е предоставена на изд. „Просвета“ от италианското издателство „Ериксон“. Можете да я изтеглите тук.


Франческа Дал’Ара е психолог и терапевт по професия. Работи за Научния институт за проучване, хоспитализация и здравни грижи към „Поликлинико ди Милано“ от 2005 г. насам, в звеното за детска и юношеска невропсихиатрия за деца с множество увреждания и редки болести.

Джада Негри се дипломира като психолог и терапевт, а по-късно е напълно пленена от картинния свят, по-точно от илюстрацията и фотографията. От 2009 г. насам работи съвместно с национални и международни издатели. Работата й включва илюстрации към детски книги, илюстрации в списания и изработка на канцеларски материали. С творбите си участва и в различни изложби. Джада преподава илюстрация в Европейския институт по дизайн в Милано.