История на автомобилите за деца

В днешно време, за много деца е модерно да сравняват марките автомобили, които родителите им шофират. Колкото по-скъпа е дадена кола, толкова по-добър си от останалите. Това, разбира се, е изкривена представа за връзката между човешките качества и парите, до голяма степен подсилвана и от консуматорското общество, в което живеем.

Като любител на автомобилите, за мен винаги е било важно да знам какво има под ламарините и отвъд емблемата. Вярвам, че познаването на изумителните инженерни решения, които превръщат купчина метални части в работещ двигател, могат да преобърнат повърхностната представа на малки и големи за колите. Погледът под капака показва реалната полза от научни знания и развитието им, но и обещава промяна в нагласите – когато знаеш какво е наистина важното, външният вид и цената нямат толкова голямо значение. А дори да не ви се вярва, децата (особено най-буйните момчета) проявяват огромен интерес именно към теми като тази.

„История на автомобилите“ от Олдржих Ружичка (изд. „ФЮТ“) е превъзходна книга за деца над 8 години, които се интересуват от превозните средства. Първоначалното очакване за книжка за малки момченца, е подвеждащо заради жизнерадостните илюстрации на Томаш Перницкий и Катержина Макалошова. Изданието проследява историята на автомобилите от изобретяването на колелото преди около 5200 години, през впрегатните животни, парните двигатели, та до колите на бъдещето.

Информацията за всеки етап е поднесена кратко, ясно и интересно. Съобразена е с възрастта на по-малките читатели, но в никакъв случай не е опростена и не звучи твърде общо. Обхванати са всички важни моменти от появата на идеята за превозно средство до превръщането му в суперкола.

Авторът неусетно въвежда младите читатели в света на Леонардо да Винчи и първия проект на автомобил, Джеймс Уат и парната машина. Разказва за двигателите с вътрешно горене, за Николаус Ото, Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах. Хенри Форд и Карл Бенц също са включени в изданието със своите постижения за превръщане на автомобилите в продукти, произвеждани серийно.

Чрез приятно нарисувани схеми е показана работата на парния двигател и на днешния двигател с вътрешно горене, представени са основните части на автомобила, видовете леки коли.

Не са пропуснати и състезанията с четириколесни превозни средства – от първата надпревара през 1895 г. до „Формула 1“.

„История на автомобилите“ от Олдржих Ружичка (изд. „ФЮТ“) предлага на читателите над 8 г. отличен първи поглед към достиженията на науката и развитието на автомобилите, които са неизменна част от ежедневието ни. Историческият ракурс помага да се проследи еволюцията на превозните средства, представянето по достъпен начин на физични процеси улеснява и обучението по физика. (Вероятно след прочита на книгата, за децата ще е много по-ясно какво е праволинейно/въртеливо движение на махалото.)

Илюстрациите са жизнерадостни и помагат на децата да визуализират информацията, която иначе би останала твърде неясна за ограничения им опит и познания. Смешните плакати, лозунги и обяви, вмъкнати между каретата с текст, внасят допълнителна свежа нотка, макар интернет адресите, посочени на шега, да предизвикват желание да провериш дали не се крие нещо зад тях. Преводът е отличен и е дело на Антон Татаров.

Подобни нехудожествени издания подпомагат появата на интерес към точните науки. Те показват развитието на процесите, проследяват промените, внасяни през годините от изобретателите и предизвикват децата да търсят нови решения на проблемите, пред които се изправяме днес.

Всяко дете е нещотърсач и изобретател по рождение и именно книги като „История на автомобилите“ могат да го тласнат да се превърне в следващия гениален ум, променил света!

Не пропускайте и „История на самолетите“ от същата поредица.

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.