Интерактивна БГ книга: „Малката Божана в подводния свят“

Ако сте имали късмета да попаднете на истинска интерактивна книга на чужд език, вероятно ви е ясно колко забавно преживяване може да бъде четенето не само за малките, но и за възрастните. Докато натискаш фигурките по екрана, те изпълняват различни действия, превръщайки историята в приключение.

Доскоро на нашия пазар и чуждоезичните интерактивни книги бяха непознати, а за български варианти дори не си мечтаехме. Но за щастие първата чисто родна интерактивна книжка вече е факт. Проектът за създаване на четиво за мобилни устройства е създаден изцяло върху сюжета и визията на едноименната книга „Малката Божана в подводния свят“ (изд. „Жанет-45“) на Божана Апостолова, като добре познатият текст е обогатен с разнообразни интерактивни звукови ефекти, музика, образователни и забавни елементи и анимации.

Приложението е разработено специално за iPad и се предлага на български език, като всяка една от 32-те интерактивните страници на книгата позволява на детето само да избира между различни разнообразни интерактивни функции: да чете, слуша, опознава герои и ситуации, използвайки сензорния екран на устройството. Освен това почитателите на Малката Божана ще могат да избират да четат сами текста или да слушат четец (нежен женски глас), който разказва историята, докато показалец следи текста.

Интерактивната книжка дава възможност на малките читатели сами да избират звукови ефекти, да посочват думи/предмети, които да заучават, като слушат или прочитат показания точен начин на изписването на избраните думите и да избират и активират любими анимирани герои от приказката. И тук илюстрациите са дело на Костадин Костадинов, разработчик на приложението е Минчо Костадинов, а идеята за създаването на книгата пък е на Манол Пейков.

„Малката Божана в подводния свят“ бе номинирана и в категория „Иноватори“ на наградата „Бисерче вълшебно“ 2015.

Ето и малко допълнителна информация:

А ето и видео какво точно представлява интерактивната книжка:

Автор: Вал Стоева