„Хотелът на ужасите“ – призраци под наем

„Хотелът на ужасите“ (изд. ФЮТ) дава старт на поредицата Агенция „Призраци“ на италианския писател Пиердоменико Бакаларио. Той вече е познат на българската публика с фантастично-приключенската си серия за Юлисес Мур, а в новата отново има свръхестествен елемент.

Сиракът Уилард Мьогалей още не е завършил училище, когато неочаквано наследява фамилната агенция за призраци след смъртта на чичо си Алвин. Кльощавото и извънредно бледо момче живее в занемарения апартамент на чичо си на 28-ия етаж на нюйоркски небостъргач с често неработещ асансьор. Уилард живее заедно с папагала Стацито, най-добрият му (и единствен!) приятел е Тъпър, а момичето, което харесва, живее на втория етаж.

Може би се питате какво прави агенцията на Мьогалей? Доставя ужасни, страховити и плашещи призраци по желание на клиента! В последните години бизнесът е доста позападнал, така че когато момчето вижда обявата за новоотварящ хотел от веригата „Хотели на ужасите“ в замък в близкия Спунвил, естествено решава да кандидатства за доставчик на голям брой призраци. За съжаление към сделката апетит има и лъскавата Агенция „Фулъртън“. Ще успее ли Уил да се пребори с надменния си, зализан, безскрупулен и изключително дразнещ конкурент Фулъртън?

Не мислете, че щом става дума за призраци, ви очаква страшна история, от която да ви побият тръпки. Тъкмо напротив! Макар и да се появяват някои много интересни призраци (Фракасус Варварина, например), историята на Бакаларио има по-скоро комичен характер и поставя акцент върху опитите на Уил да се справи с живота. А в тях могат да се открият много паралели с живота на подрастващите читатели. Подобно на най-готините и популярни деца в училище, конкуренцията на „Фулъртън“ е наистина смазваща. Това обаче не значи, че трябва да се отказват от своите цели, дори те да ги противопоставят на силен противник. Уил невинаги се отнася съвсем честно и с приятеля си Тъпър, когото от време навреме използва. Вярвам, че този проблем също е добре познат и на децата.

Казано накратко, книгата е интригуващо начало на поредица за читатели от 9 до 12 години, която с лекота ще ги забавлява през летните месеци, без да има претенции за оригиналност на идеята или изключителен стил на писане. Но пък е много вероятно да ги привлече към четенето, а това никак не е малко постижение. 

Преводът е на Нели Раданова, а текстът е допълнен от графичните илюстрации на Матео Пиана.

Автор: Лора Филипова