Хитри идеи за коледни подаръци: Творчество

Photo credits: Bruno Calo

Макар рисуването често да се възприема като загуба на време, истината е съвсем различна. Творческите занимания намаляват стреса, повишават концентрацията, развиват логическо, творческо и пространствено мислене, подпомагат подобряването на фината моторика… Освен това ви гарантират часове спокойствие!

Ето нашите предложения с хитри подаръци за млади художници:

Мъници от 2 до 4 г.

Бебешорите обичат да рисуват и дори да им подарите само блокче и моливи, сигурно пак ще се вълнуват много. Но за да развиете въображението и умението им да творят, заложете на книги с картинки за оцветяване или пък ги научете как да правят фигури от пластилин. На пазара има различни предложения, но за най-малките ни се сториха подходящи „Блокче за оцветяване: Коледа“ (изд. „Софтпрес“), което се комбинира чудесно с комплект моливи/флумастери, както и „Зоопарк от пластилин“ – в него дори са включени 10 цвята пластилинови пръчки. Интересно е и предложението „Да рисуваме с пръсти“ (изд. „ФЮТ“), което е в комплект с 6 цвята водни боички.

   

Младият Пикасо – от 5 до 8 г.

И в тази възрастова група блокчето и боичките са чудесна идея за подарък. Но за да минете едно стъпало по-нагоре, заложете на творчески игри и занимавки, които имат добавена стойност – образователни елементи, творчески предизвикателства...

Сред любимите ни книжки в тази категория са оцветявките на „БГ Книга“ от поредицата „Съкровищата на България“ – пълни са не само с картинки за оцветяване, но и с много любопитна информация по различни теми:

   

Предизвикателство е и оцветяването на голяма повърхност, при което е важно съчетаване на цветовете и възможност да си представиш цялостната картина в аванс. Предложенията ни тук са постерите на изд. „Бяла лодка“ – при тях дори може да се експериментира с художествените материали. Комбинирайте с тънкописци, флумастери, пастели…

Не пропускайте да запалите децата и по хартиеното инженерство и оригами. Интересни идеи за пространствени (поп-ъп) картички и други хартиени красоти ще откриете в „365 художествени проекта“, „365 художествени проекта от хартия и картон“, „20 художествени проекта от хартия“ (изд. „ФЮТ“), а с помощта на „Да направим от хартия! Весел зоопарк“ (изд. „ФЮТ“) и „Животни от хартия“ (изд. „Крокотак“) дори ще се сдобиете с менажерия от пингвини, крави, пернати и влечуги. Запасете се с достатъчно количество разноцветни хартии и картони, за да не се окажете с изпаднали в умопомрачение мъници, които не могат да изпълнят всички свои творчески прищевки.

  

Особено подходящо предложение за момчетата е комбинацията от книга за направата на хартиени самолети („Самолети от хартия“, „Да направим от хартия“ Самолети“, изд. „ФЮТ“) и „Голямата хартиена мистерия“ на Оливър Джефърс (изд. „Рибка“):

  

Бъдещите звезди на арт-небосклона (9 – 14 г.)

В тази възраст децата вече са се ориентирали какво им допада от света на изкуството. Никога обаче не е късно да ги предизвикате да обогатят уменията си или пък да експериментират в нова сфера. Знанията за света на изкуството също са важни, затова в тази категория ще ви предложим не само творчески занимавки, но и книги за изкуство.

Поредицата от три книги „Първи срещи с изкуството“ (изд. „ФЮТ“) великолепно съчетава информацията за творците и техните произведения с предложение как да опитаме силите си в дадена техника. Книгите са великолепно оформени, с твърди корици и прегъвки, в които са скрити творческите идеи. Ще са ви необходими различни средства за рисуване (акрилни, водни бои, пастели, тънкописци и т.н.) – те могат да бъдат чудесно допълнение към комплекта енциклопедии.

   

На помощ на онези, които искат да се научат да правят по-сложни графични рисунки, идват иновативните самоучители за тониране с молив от поредицата „Обичам да рисувам“ (изд. „Софтпрес“) с преводач Милена Радева. Тук разнообразието от теми е голямо – комбинирайте с подходящ арт скицник и различни моливи, тушове, графити, за да получите перфектния подарък:

Съвсем естествено можете да заложите и на различните предложения с книги за оцветяване – те са чудесен подарък заради луксозното си оформление, а комбинацията със специализирани моливи и тънкописци (например серията на Stadtler за книгите на Джохана Басфорд) ще гарантира, че сте свършили наистина добре работата на Дядо Коледа. Вариантите при тези книги са наистина много и зависят от вкуса на детето – с много детайли за оцветяване или пък не толкова, по любими книги, с дудъли или оцветяване по номера… Ето няколко от любимите ни предложения:

Не пропускайте да видите и идеите ни за музика и комикси. Следете и „Коледни дни“ 2016, за да се заредите с празнично настроение!