Хасково събира „Стара хартия за нова книга“ за 4-ти път на 8 септември

Навръх празника на града Община Хасково за четвърта поредна година посреща националната инициатива „Стара хартия за нова книга“. Всички малки екоактивисти могат да се включат в събитието на 8 септември на пл. „Свобода“ между 10,00 и 13,00 ч., като с помощта на възрастен придружител предадат 5 кг хартия за рециклиране. В замяна децата ще се сдобият с нова детска книжка по избор, както и с подаръци, осигурени от партньорите на празника. Инициативата се провежда с подкрепата на Община Хасково и Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

В предишните три издания на кампанията са участвали 2630 малчугани от града, които са предали 16,4 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 213 дървета. В замяна са получили повече от 3150 нови книги.

По време на празничната програма за настроението на присъстващите ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави от града. Ековикторина и литературна викторина, вдъхновена от героите талисмани на тазгодишната инициатива – детективите Агата и Лари, ще предизвикат най-знаещите. В игра на въпроси и отговори малчуганите ще имат възможност да спечелят книжката „Да уловиш остров“ – продължението на великанската книга, която ще превърне всяко дете в неин приказен герой. Двете произведения са изработени по дипломен проект на студент от НХА и ще бъдат представени от „ЕКОПАК България“.

Освен в Хасково националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе още в Бургас на 7 септември, в София на 15 септември, в Русе на 28 септември и във Велико Търново на 29 септември.

За да има достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“, „ФЮТ“ и инициативата „Забавното четене“.

Каузата е подкрепена от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, „Сиела“, „Софтпрес“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, webcafe.bg, detskiknigi.com, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.