Графиня Батори: тийн-разбивачка на сърца?!?

Предупреждение: тийн-романите на Юлка са за младежи и девойки над 14-годишна възраст и НЕ СА предназначени за родители със слаби сърца, неустойчиви на тийн-език!

За незапознатите: Попаднахте ли вече на „Тина и половина“? Хитовата книга сред тийнейджърите, написана от българската писателка Юлка? Ако не сте, прочетете ревюто на Валентина Маринова непременно.

За посветените: щом Тина ви е стара познайница, значи сте в час и коя е преродената графиня Батори – Ержи (или на български Елица). И ако в „Тина и половина“ вампирската любимка на химичката е по-скоро за допълване на сюжета и страданията на дебелата Тинка, в „Графиня Батори“ тя играе главната роля… Или поне пише своята история, в която май пак Тина заема повече от половината пространство.

След като приятелката й (Тина де!) отслабва и си хваща гадже, баща й се изнася при любовницата си, а бюст не й порасва, Елица, наричаща себе си графиня Батори, изпада в лека депресия. Тогава идва и идеята на Тина: шантавата й приятелка да напише продължението на тийн-романа, за да й олекне. Така Ержи (играеща ролята на преродената Мария Кюри в началото на книгата), след хиляди заплахи „ще-ви-изпия-кръвчицата“, се захваща с писане.

Лесно ли се преодолява напускането на бащата? А готино ли е да разбереш, че гаджето на твоя старец е бременно? Никак! Но ако е само това, Батори би се справила, да знаете! За съжаление злото никога не идва само… Без гадже, без бюст, без Тина (която е слаба, има бюст и гадже), дори и без майка си, заминала във Франция при новия си приятел, Ержи е принудена да въздиша тайно по Макс (най-готиното момче в училище?!?) и да си прави опитите по химия. Разбира се, такъв лош късмет няма как да продължава вечно и след 2-3 съвета за облеклото от страна на Тони (съученик), графинята се завръща в пълния си блясък – наконтена като съвсем нормално момиче с къса рокличка и перфектни крака, за да попадне под…гумите на мотора на Тото!

Оживява, не се притеснявайте. Просто става най-известната мацка в училище (тоя Тото е от 12. клас и го смятат за супер сладур). Двете отчаяни псевдо-купонджийки дори успяват да се появят на един от прословутите (доста тъпи и скучни, между другото) купони на големия батко. Тук обаче започват проблемите… Не на графинята, а на отличничката Тина, копнееща за див живот и лоши момчета.

Лесно ли се става разбивачка на мъжки сърца? Как да си хванеш няколко гаджета едновременно и по-важното – как да излизаш с всички, без да разберат един за друг? Яко ли е да ходиш с най-известния (и най-порочен) пич в училище?

„Абе, няма ли да дойде тази проклета пролет? Скарани сме с Макс. Аз категорично не съм разбивачка на сърца, а точно обратното – моето сърце е разбито. Тина стана наркоманка и проститутка. (Е, не чак така де, ама почти). Баща ми не се върна и което е по-лошо (не ми се иска дори да го призная), гаджето му не е някаква пача, ами май е свястна жена. Може би се преструва…“

Трудно е да разкажеш каквото и да било за тийн-романите на Юлка. Защото са изпълнени със случките на всеки тийнейджър, разказани дори на младежкия език, на който повечето от тях говорят днес. Но, като изключим жаргонния изказ (и да се възмущавате, тийнейджърите пак ще си го използват!), истински ценното в книгите на писателката са проблемите на днешното поколение – дали, кога и с кого да правим секс, какво причиняват наркотиците, как да отслабнем и много други – разгледани през опита на двете тийнейджърки Тина и графиня Батори.

Всички родители знаят колко опасни могат да бъдат тийнейджърските времена. Истината обаче е, че дори и денонощно да говорят у дома, нищо не гарантира, че децата са ги чули и разбрали. Съвсем друго е да прочетеш какТина без малко да умре заради желанието си да стане лошо момиче, как най-готините типове всъщност са най-големите лекета и още, и още.